Regionen får 20 000 munskydd till sjukvården

Skyddsmaterial för personal inom pandemivården är en bristvara. Nu får Region Östergötland får 20 000 munskydd av Socialstyrelsen.

Skyddsutrustning för sjukvårdspersonal är en av de mest prioriterade frågan inom Region Östergötland, enligt Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionens särskilda sjukvårdsledningen.

Skyddsutrustning för sjukvårdspersonal är en av de mest prioriterade frågan inom Region Östergötland, enligt Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionens särskilda sjukvårdsledningen.

Foto: Jeppe Gustafsson, Annica Hesser

Östergötland2020-04-02 16:05

Det var på onsdagens presskonferens i Stockholm där bland annat Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten fanns på plats som beskedet kom. Som vi tidigare har berättat kan sjukvården i Region Östergötland hamna i en situation där munskydden tas bort helt.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen inom Region Östergötland berättar att skyddsutrustning är av de mest prioriterade frågorna just nu och att man jobbar med den på kort och lång sikt.

– Kort sikt är det arbete som sker för att lösa det som är mest brådskande. På de produkter som vi ser att vi börjar få brist på kontrollerar vi alltid möjliga ersättningsprodukter för att hela tiden säkra upp en leverans. Lång sikt är det arbete som sker via vår inköpsavdelning som har längre leveranstider men även det som vi lyfter till Socialstyrelsen. Här ingår även de innovativa lösningarna. 

Rickard Lundin poängterar att munskydd inte är slut inom regionen i dagsläget.

– Om något riskerar att ta slut så skapar vi en plan B. Vi arbetar för att säkerställa materiel utifrån de direktiv som finns. Vi har inte haft leveransstopp hittills gällande skyddsutrustning till våra verksamheter. Vår planering utgår ifrån att vår personal ska ha skyddsutrustning

Region Östergötland har en arbetsgrupp som jobbar med innovation som ska hitta lösningar för att fylla behovet i sjukvården. Det har bland annat resulterat i att ett östgötskt företag producerar visir till Region Östergötland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!