Vid lunchtid på måndagen uppgav Region Östergötland att ytterligare tre covid-19-patienter avlidit i Östergötland. Personerna var samtliga över 70 år. Därmed har 23 personer i länet dött sedan utbrottet började.
På måndagen vårdades 112 personer på länets tre sjukhus, varav 27 fick intensivvård. Under de senaste dagarna har antalet patienter i behov av sjukhusvård endast ökat i långsam takt. Totalt har 719 personer i länet konstaterats vara smittade.
Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen, säger att det är för tidigt att dra några slutsatser.
– Vi ser fortfarande att vi har en viss ökning från dag till dag. Men det tar inte jättestora kliv varje dag och det är vi naturligtvis glada över.
Börjar länet närma sig kulmen på pandemin?
– Det är för tidigt att säga att det börjar plana ut. Vi tror fortfarande att vi når toppen av det här i slutet av april, precis som vi har sagt tidigare, säger Lundin som dock välkomnar den långsamma ökningstakten av patienter som behöver vård:
– Vi får en mer jämn belastning på den personal som jobbar med de här patienterna. Det innebär även att vi inte behöver fokusera alla våra resurser samtidigt på att ta hand om covid-19-patienter. Ju långsammare takten är desto bättre är det ur uthållighetsperspektiv, säger Lundin och fortsätter:
– Vi har en beredskap för att fallen kommer att öka. Under helgen har dock inte ökningen varit lika stor som tidigare. Men vi utgår från att vi inte har nått kulmen ännu, utan att vi har några veckor till med fler patienter som behöver vård.
På måndagen gick regionen ut med ett upprop där personer med vårdutbildning uppmanas att göra en insats.
– Utifrån de kontakter som jag har så ser vi att det finns ett intresse av att hjälpa till. Det handlar om personer som har vårderfarenhet men som i dag inte jobbar inom vården, säger Lundin som uppger att den ordinarie personalen i rådande situation får dra ett tungt lass.
– Vi behöver jobba med personalens uthållighet. Personalen gör ett jättejobb och de gör saker som de kanske inte gör till vardags. Vi måste se till att de orkar igenom den här processen och vi vill göra vad vi kan från regionens håll för att ta in personal som kan avlasta den ordinarie personalen.
Är det några delar av länet som är hårdare drabbade av smittspridning än andra delar av länet?
– Vi har inte gjort någon sådan analys. Vi ser att vi har smittade patienter i hela länet, men våra stora städer, Linköping och Norrköping, är mer drabbade eftersom det bor så många människor där. Det är mer rörelse i de stora städerna med till exempel pendling till Stockholmsområdet, säger Lundin som uppmanar östgötarna att fortsätta följa rekommendationerna.
– Vi måste göra det här tillsammans genom att fortsätta att jobba hemma om det är möjligt, att vi inte går till jobbet om vi är sjuka och försöker att inte besöka våra äldre. Då tror vi att vi kan hålla nere smittspridningen.
Det handlar om tålamod med andra ord?
– Ja, precis. Det är fortfarande samma budskap som gäller. Vi vill inte på något sätt agera på de här siffrorna bara för att det varit en lugn helg. Det är för tidigt att andas ut.
Region Östergötland märker ett ökat tryck från personer som vill provtas för covid-19.
– Men vi provtar fortfarande inte personer som inte har symtom eller som bara har lindriga symtom, säger Rickard Lundin.