Regionen slopar karantänsregler för sjukvårdsanställda

Region Östergötland har beslutat att tillfälligt slopa karantänsreglerna för sjukvårdspersonal på länets sjukhus. För närvarande är mellan 10 och 15 procent av de sjukvårdsanställda frånvarande.

Zilla Jonsson är HR-direktör i Region Östergötland.

Zilla Jonsson är HR-direktör i Region Östergötland.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT, Annica Hesser

Östergötland2022-01-17 11:30

Det var i fredags som regionen beslutade att slopa regeln som säger att den som bor tillsammans med någon som har covid-19 ska vara hemma i sju dagar. Den så kallade hemkarantänsregeln gäller även för personer som saknar symtom och som är vaccinerade. 

Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland, säger att beslutet fattades på grund av den höga frånvaron på länets sjukhus. 

– Vi har en förhållandevis hög frånvaro. Det är sjukfrånvaro och det är anställda som vårdar sjuka barn. Vi är oroliga för att frånvaron kommer att gå upp ännu mer nu när smittspridningen är så utbredd. 

Vanligen ligger frånvaron på sjukhusen på cirka sju eller åtta procent. Nu ligger den på mellan 10 och 15 procent, enligt Jonsson. 

– Om vi har medarbetare som inte har några symtom så ser vi att de behövs bättre på jobbet. Men det bygger på att de anställda är symtomfria och det bygger på att vi följer våra hygienrutiner. Vi ska ha skyddsutrustning och vi ska hålla avstånd så gott det går på våra arbetsplatser. 

Beslutet gäller under en vecka till den 21 januari. 

– Det kan förlängas, men vi får se hur det utvecklar sig. Det är närmaste chef som avgör om en anställd ska frångå reglerna om hemkarantän. 

Flera andra regioner i landet har redan frångått karantänsreglerna. 

– Vi har inte behövt göra det. Men nu känner vi att vi behöver ha den beredskapen. Vi har tagit det här beslutet för att vi ska kunna säkra akutvården och säkra att vårdplatser hålls öppna på våra sjukhus. 

Redaktionen har varit i kontakt med sjukhusanställda som befarar att beslutet kommer att leda till ökad smittspridning. 

Ser du några risker med det här beslutet?

– Jag kan tänka mig att det finns en risk för oro och att medarbetare kommer till jobbet som faktiskt är smittade men inte har några symtom. Men i och med att det är så hög smittspridning gäller det ju överallt, säger Jonsson. 

Ska personal testas innan de börjar jobba?

– Nej, det är inte aktuellt för personer som kommer in från en hushållskarantän. Men det är prioriterat med testning av sjukvårdspersonal. Det här är en ganska liten andel som det handlar om. Andelen som är i hushållskarantän ligger väldigt lågt. 

Senare under måndagen uppgav Zilla Jonsson att regionen överväger att införa någon form av provtagningsrutin för medarbetare som kallas in från hushållskarantän. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!