Regionen: Då ska alla mellan 85 och 89 få vaccinera sig

Region Östergötland är redo för vaccinering av nästa åldersgrupp. I början av nästa vecka kommer alla invånare mellan 85 och 89 år få information om hur de ska kunna boka tid för första sprutan.

Region Östergötland går vidare med vaccinationerna av äldre. I början av nästa vecka får alla invånare mellan 85 och 89 år ett brev med information om hur de kan boka tid för vaccinering.

Region Östergötland går vidare med vaccinationerna av äldre. I början av nästa vecka får alla invånare mellan 85 och 89 år ett brev med information om hur de kan boka tid för vaccinering.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2021-02-26 09:37

Tidigare i veckan började Region Östergötland med vaccinationerna i fas 2. Först ut var personer över 90 år. Med start 27 februari kommer omkring 8 600 östgötar i åldersgruppen 85 - 89 år få ett brev hemskickat med information om hur de kan gå till väga för att boka en tid för att vaccinera sig. 

– Det är glädjande att vaccineringen går enligt plan. Att regionen från och med nästa vecka kan ta nästa steg och erbjuda vaccinationstid för personer över 85 skapar både hopp och framtidstro, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) i ett pressmeddelande. 

Regionen meddelar samtidigt att tillgången på tider för att vaccinera sig fortfarande är begränsad och att det kan ta flera dagar innan det finns en tid tillgänglig. Rickard Lundin, sjukvårdsledare i regionen, manar trots det till lugn.

– Det kommer upp nya tider hela tiden, så det är bara att försöka igen. Alla kommer att erbjudas vaccinering, säger han i ett pressmeddelande från Region Östergötland.

Eftersom vaccinleveranserna varierar vecka för vecka uppger regionen att de ännu inte kan ge besked om när nästa grupp kommer att få information om tillgång till tider för vaccination. Av samma anledning, det vill säga osäkerheten kring mängden vaccin i respektive leverans, finns det heller inte något besked om hur stor nästa åldersgrupp blir.

Parallellt med vaccineringen av fas 2 pågår fortfarande vaccineringen av fas 1. Regionen uppger att anledningen till att fas 1 inte avslutas först beror på att inte alla olika sorter av vaccin blivit godkända för äldre åldersgrupper. 

– Vi vaccinerar så fort vi kan och anpassar hela tiden planerna efter vilket vaccin vi får och hur mycket vaccin vi får. Det innebär att vi behöver vaccinera olika grupper parallellt, säger Rickard Lundin i pressmeddelandet.

På fredagen uppgick antalet personer som har testat positivt för covid-19 till 22 606.

På torsdagen vårdades 58 covid-19-patienter på sjukhus i länet. På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 33 covid-19-patienter. På ett dygn har antalet ökat till 41 covid-19-patienter, varav sex vårdas på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 23 smittade patienter, varav fyra på iva. På lasarettet i Motala vårdades två smittade patienter. 

Under fredagen meddelade regionen att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!