Vid en presskonferens på måndagen uppgav Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, att regionen planerade att sluta redovisa antalet konstaterat smittade i länet. Anledningen är att siffran har blivit missvisande i takt med att allt fler östgötar, som inte testats, bär på smittan.
Anna Bowall, regionens kommunikationsdirektör, säger att måndagens besked skapat oro.
– Vi vill absolut inte att det ska uppfattas som att vi mörkar någonting. Vi kommer att fortsätta redovisa, säger Bowall och fortsätter:
– Det är ingen dramatik för oss att redovisa siffrorna. Utifrån de reaktioner som vi har fått så känner jag i min roll att jag vill att vi fortsätter att redovisa hur många som är konstaterat smittade. Men som siffrorna redovisas i dag är de missvisande åt andra hållet. De ger intryck av att vi har färre smittade än vi faktiskt har.
Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger:
– Det var flera som blev oroade av gårdagens artikel. Det är en känslig fråga just nu. Vi är på den uppåtgående skalan av antalet insjuknade. Vi önskar att vi ska passera toppen så snart som möjligt.
Varför ville ni inte längre redovisa hur många som är konstaterat smittade?
– Siffrorna blir missvisande eftersom vi har begränsningar i provtagning. I början när en smitta kommer tar man överdrivet många prover för att kunna konstatera när infektionen har startat. Allt eftersom man förstår hur den kliniska bilden ser ut och hur sjuka människor blir kan man mer rikta provtagningen där det är nödvändigt, säger Åkerlind och fortsätter:
– Siffrorna över hur många som behöver sjukhusvård och de som är så allvarligt sjuka att de behöver intensivvård är mer talande.
Region Östergötland kommer nu ändå att redovisa antalet konstaterat smittade. Men det finns andra uppgifter som regionen inte kan gå ut med. Det rör bland annat uppgiften om hur många intensivvårdsplatser som finns på länets sjukhus – och hur många intensivvårdsplatser som kan skapas när vården ställer om.
– Socialstyrelsen samordnar och har lagt sekretess på dessa uppgifter. I en sådan här pressad situation är det ingen utomstående som ska kunna se vår förmåga att ta hand om befolkningen. Men vi har en beredskap för att på kort tid svänga om. Behövs det fler intensivvårdsplatser för den här kategorin av patienter så ska vi kunna svänga det ganska snabbt.
Har ni tillräckligt med intensivvårdsplatser just nu?
– Ja, det har vi.
Kan det inte leda till oro om Region Östergötland inte vill berätta hur många intensivvårdsplatser ni har?
– Vi är ombedda att skicka in de siffrorna till Socialstyrelsen och vi är ombedda att se över våra pandemiplaner. Vi måste vara beredda på snabba omställningar. Men det är en nationell sekretess på det här, säger Åkerlind.
Finns det exempel på att smittade i länet har tillfrisknat och kunnat återgå i arbete?
– Det har gått ett par veckor sedan vi hade den första smittade personen i länet. Vi håller oss till de nationella rekommendationerna, har man drabbats av den här infektionen så är man hemma tills man är symtomfri. Sedan är man hemma i ytterligare två dagar innan man kan börja jobba igen. Det här är en infektion som är helt ny och det finns inga studier. Vi använder beprövad erfarenhet.
Blir de som varit sjuka friskförklarade av vården?
– Det har vi i princip slutat med. I början tog man prover på de första smittade patienterna, men nu har vi så många patienter i Sverige att det här med symtomfrihet i två dagar är tillräckligt.
Britt Åkerlind säger att regionen måste använda testutrustningen på ett så effektivt sätt som möjligt.
– Hela världen vill ha skyddsutrustning och hela världen vill köpa samma tester samtidigt. Då resonerar vi som så att den som är frisk behöver vi inte använda test på. Vi vill spara testerna till patienter som är svårt sjuka och där vi behöver veta om det är en coronapatient eller en patient som har en annan luftvägsinfektion. Vi försöker hantera våra tillgångar på ett klokt sätt.