Regionen: Arbetar för att fler ska kunna testa sig

Alla över 65 år i länet kan nu låta testa sig för covid-19. Region Östergötland uppgav på torsdagen att det är över 9 000 östgötar som har testat positivt sedan utbrottet började.

Rickard Lundin är representant för den regionala sjukvårdsledningen i Region Östergötland.

Rickard Lundin är representant för den regionala sjukvårdsledningen i Region Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-11-26 14:32

Förra veckan återupptogs provtagningen för personer som är över 70 år och nu har alltså den åldersgränsen sänkts till 65 år. Fortfarande gäller att den som bokar tid ska ha haft symtom på covid-19 i mer än 48 timmar.

Personer inom den aktuella åldersgruppen kan själva boka tid för provtagning genom att logga in på 1177.se. En åldersbegränsning i e-tjänsten ska säkerställa att endast personer som är födda år 1955 och tidigare kan beställa provtagning.

– Vi arbetar vidare för att kunna fortsätta utöka provtagningen för allmänheten successivt, säger Rickard Lundin, som är representant för den regionala sjukvårdsledningen i Region Östergötland. 

Dagligen tas nu mellan 500 och 600 PCR-test i Östergötland. När en mer allmän testning var möjlig i länet testades drygt 1 000 personer per dag. 

– Omkring 20 procent av dem som testas nu har sjukdomen. Det visar att vi fortfarande har en smittspridning i samhället, säger Lundin. 

Regionen har sedan tidigare givit personer som jobbar inom samhällsviktiga verksamheter möjlighet till provtagning. Nu ska länsstyrelsen stödja regionen med bedömningar av vilka verksamheter och funktioner som är att betrakta som samhällsviktiga.

Den som ansvarar för en samhällsviktig verksamhet, som på kort tid kan leda till en allvarlig kris i samhället om den inte fungerar, ska kontakta länsstyrelsen. Om verksamheten bedöms som samhällsviktig kommer regionen att ta kontakt för vidare bedömning.

– Ofta handlar det om att provta ett begränsat antal personer för att säkerställa att en samhällsviktig funktion inte behöver stänga, säger Rickard Lundin.

Vilka yrkesgrupper kan det handla om? 

– Det kan till exempel handla om våra blåljusmyndigheter, alltså anställda inom polisen, räddningstjänsten eller ambulanssjukvården. 

På torsdagen meddelade regeringen att snabbtester ska börja användas i större utsträckning inom primärvården. I Region Östergötland har snabbtester hittills inte använts i någon större utsträckning. 

– Får vi ett uppdrag att börja använda snabbtester kommer vi naturligtvis att utreda den frågan. Men det är viktigt att testerna håller en hög kvalitet så att man kan lita på resultatet, säger Lundin. 

På onsdagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 8 959 personer. På torsdagen hade den siffran ökat till 9 045 – en ökning med 86 personer på ett dygn. Hur många som verkligen har smittats under pandemin är dock oklart med tanke på att alla inte får testa sig i Östergötland.

Antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård i länet har under de senaste dagarna legat på omkring 100 personer. På torsdagen vårdades 101 smittade på sjukhus, varav 15 inom intensivvården. 

– Vi ser att läget är ganska stabilt när det gäller antalet personer som behöver sjukhusvård. Det är ett gott tecken att det inte ökar, men det är för tidigt att säga om kulmen har nåtts, säger Lundin. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 52 smittade på vårdavdelning och elva på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 27 smittade på vårdavdelning och fyra på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades på onsdagen sju covid-19-patienter på vårdavdelning. 

Region Östergötland meddelade på torsdagen att ytterligare en person med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 289 smittade personer i länet avlidit.

Smittade i kommunerna

Linköping: 3 649

Norrköping: 2 578

Motala: 765

Mjölby: 628

Finspång: 309

Vadstena: 153

Åtvidaberg: 153

Kinda: 125

Valdemarsvik: 89

Boxholm: 59

Ödeshög: 42

Ydre: 21

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!