Regionen: Antalet smittade skrivs upp med 836 personer

Sean pandemin utbröt har 276 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.
Sean pandemin utbröt har 276 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.

Region Östergötland skrev på onsdagen upp siffran över antalet smittade i länet med hela 836 personer.

Östergötland 18 november 2020 12:04

Att regionen nu skriver upp antalet smittade kraftigt  beror på en förändring i hanteringen av en särskild provtyp under hösten – och nu har även dessa provsvar inkluderats i siffrorna.

På tisdagen var antalet bekräftat positiva med covid-19 i länet 7 607 och på onsdagen skrevs den siffran upp till 8 443. Av dem har ungefär 700 prover analyserats under de senaste månaderna utan att tidigare ha inkluderats i rapporteringen.

– Det handlar alltså inte om en kraftig ökning under det senaste dygnet, utan rör sig om rapportering i efterhand. Förklaringen är att vi under hösten ändrade hanteringen av en viss provtyp. Dessa provsvar inkluderades inte inledningsvis i rapporteringen, men nu har de alltså lagts till, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind i en kommentar. 

På onsdagen vårdades 93 smittade på länets tre sjukhus, varav nio inom intensivvården. 

På Universitetssjukhuset vårdades 48 smittade personer på vårdavdelning och åtta på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 30 smittade på vårdavdelning och en på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades sex smittade på vårdavdelning. 

Sedan utbrottet började har 277 smittade personer avlidit i länet. Regionen rapporterade ytterligare ett dödsfall på onsdagen.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa