Regionen anmäler inte mutmisstänkta

Samtal och kanske en varning. Men ingen uppsägning eller polisanmälan. Det blir straffet för det 40-tal medarbetare hos Region Östergötland som misstänks ha tagit emot mutor.

Friar. "Vi har inte hittat några skäl för uppsägning", säger Gerd Sandgren-Lundström, ansvarig chef inom Region Östergötland.

Friar. "Vi har inte hittat några skäl för uppsägning", säger Gerd Sandgren-Lundström, ansvarig chef inom Region Östergötland.

Foto: Anders Törnström

Östergötland2017-07-07 11:54

Vi har tidigare berättat om utredningen, som dök upp efter att personal på Riksgälden misstänkts för samma brott.

Kort därefter avslöjade dessutom Sjöfartsverket i Norrköping att även de hade misstankar mot sin egen personal.

Alla de tre verksamheterna hade köpt in kurser från it-utbildningsföretaget LabCenter. I samband med det har medarbetare fått gåvor, som företaget har benämnt "lab-tillbehör". Det har rört sig om till exempel surfplattor, presentkort, spelkonsoler och cyklar.

Både Riksgälden och Sjöfartsverket valde att åtalsanmäla sin personal för dem misstänka mutbrotten. Men när Region Östergötland nu har granskat sina samtliga fakturor från LabCenter har man kommit fram till ett annat beslut.

– Utifrån de fakta vi har så ser vi inte anledning att gå vidare med det här civilrättsligt och vi har inte heller hittat några skäl för uppsägning, säger Gerd Sandgren-Lundström, som är chef för regionens Centrum för verksamhetsstöd och utveckling.

Däremot menar hon att det kan bli aktuellt med någon form av disciplinära påföljder. Men det dröjer till hösten, då samtliga berörda medarbetare ska kallas till individuella samtal om vilka regler som gäller.

– På vissa håll kallas det här för "korrigerande samtal" och på vissa håll för att få "en varning", säger Gerd Sandgren-Lundström.

– Vi har tydliga regler och riktlinjer kring gåvor och mutor, men nu måste vi också se till att alla medarbetare verkligen vet om dessa och har förstått vad de betyder, säger hon.

Tycker ni att de här medarbetarna borde ha känt till reglerna?

– Man ska känna till det här. Alla medarbetare har ett enskilt ansvar att känna till våra regler, säger Gerd Sandgren-Lundström.

De medarbetare som utredningen gäller arbetar med it inom regionen. Enligt Gerd Sandgren-Lundström har de själva kunnat anmäla sig till de aktuella kurserna, som regionen har köpt in sedan 2010. Personalen har däremot inte haft något inflytande över vilket företag som anlitades.

Gerd Sandgren-Lundström berättar också att ingen av medarbetarna komma att få behålla de gåvor som har delats ut.

– De tillhör regionen och det mesta finns redan hos oss. De övriga sakerna ska lämnas in, förutom det som har blivit för gammalt, eftersom livslängden är kort på vissa av de här sakerna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!