Den 1 januari 2018 infördes en ny lag som reglerar utskrivningen av patienter från sjukhusen som är i fortsatt behov av vård inom den kommunala omsorgen. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) har antalet vårddagar, för dessa patienter, minskat kraftigt i hela landet sedan lagen infördes. Målet är att patienterna ska skrivas ut under samma dag som de bedöms vara färdigvårdade på sjukhusen – men i Östergötland ligger hundratals patienter kvar för länge varje månad.
I mars 2024, den senaste månaden som finns registrerad i SKR:s statistik, låg 288 patienter kvar för länge på de östgötska sjukhusen i väntan på att skrivas ut till kommunal omsorg. 255 patienter, oftast äldre, skrevs ut i tid. Det gör att Region Östergötland nådde målet i 47 procent av fallen – i jämfört med hela landet där snittet landade på 60 procent. I Östergötland låg också de utskrivningsklara patienterna kvar på sjukhusen i fler dagar. Snittet i Östergötland landade på 4,2 dagar medan snittet bland landets samtliga regioner var 2,5 dagar. Sedan oktober 2023 har de östgötska siffrorna markant försämrats. Då var det 58 procent av patienterna som skrevs ut i tid.
Niclas Hilding, centrumchef för närsjukvården i centrala Östergötland, "stressas" inte av de negativa siffrorna.
– Förut kunde vi se ett "totalstopp" på ett helt annat sätt och det var svårt för oss att hitta dialogen med kommunerna – men det har blivit en stor skillnad de sista åren. I dag har vi en bra dialog med kommunerna där förstår varandras utmaningar och där vi försöker hitta rätt både i den dagliga driften men också i det taktiska, och därför stressas vi inte av siffrorna, säger han.
Men om man ändå tittar på statistiken över måluppfyllelsen. Hur ser du på den? Det är ju lika förutsättningar för alla landets regioner.
– Det är klart att man hade önskat att vi kunde korta ned tiderna ytterligare, och det är väl det som är utmaningen för oss. Det är lätt att tänka att det är mottagaren, i det här fallet kommunerna, som har de största utmaningarna men det är inte riktigt vår bild. Det går åt båda håll. Vi har en hel del interna rutiner som vi behöver jobba med.
Vad är det som inte fungerar i dag och som gör att patienter blir kvar för länge?
– Ett exempel kan vara att vi har en ansträngd vårdplatssituation på US i Linköping. Det innebär ibland att vi tvingas lägga patienter på avdelningar som inte är första prioritet för dem att vårdas på. På dessa avdelningar kanske det finns en ovana att skriva ut patienter till någon av länets 13 kommuner. Det är en skillnad om patienterna ligger på en avdelning som på daglig basis skriver ut patienter till olika boenden eller till hemtjänsten, säger Niclas Hilding.
Varför har situationen försämrats sedan hösten 2023?
– Vi och kommunerna har haft en väldigt tuff vinter. Belastningen har varit hög på sjukhusen och de signalerna tycker jag att vi har fått från kommunerna också. Ibland kan det också handla om att systemet är stressat, att man tvingas fatta för snabba beslut som gör att vårdplanerna inte håller och patienter tvingas komma tillbaka till sjukhusen.
Att färdigvårdade patienter ligger kvar för länge på sjukhusen har av ledande regionpolitiker lyfts fram som en orsak till vårdplatsbristen. Nu väljer Region Östergötland att avsluta avtalet med länets 13 kommuner – ett avtal som reglerar utskrivningsprocessen. Annicki Oscarsson (KD) är den regionpolitiker som ansvarar för det nya avtalet från det politiska styrets sida.
– Meningen är att sjuka patienter ska finnas på sjukhusen och när de är tillräckligt friska ska de skrivas ut. I dag handlar det mycket om våra äldre, som ofta är multisjuka, och upplevelsen kan vara att de får åka fram och tillbaka mellan sjukhusen och kommunal omsorg – vilket absolut inte är bra, säger Annicki Oscarsson och fortsätter:
– Vi i regionen ser att vi i dag har en väldigt svårtolkad överenskommelse där processerna tar tid och där vi överprövar varandras tolkningar. Det ger inte en god samverkan. Vi ser också att avtalet leder till en massiv administration och att det inte finns något om krisberedskap, vad som händer i händelse av kris och krig, i den nuvarande samverkansöverenskommelsen.
Vad är det som gör att patienterna blir kvar för länge på sjukhusen?
– Vi har ett problem i hela processen. Vi på sjukhusen har svårt att klara av vårdplatssituationen och de utskrivningsklara patienterna behöver få komma ut i kommunerna. Samtidigt är det viktigt att vi från regionen gör vår del, så att de som är för sjuka inte skrivs ut för tidigt. Det är därför vi behöver ha den här nya samverkansöverenskommelsen. Det har inte fungerat som vi velat.
Vad menar du med att ni överprövar varandras tolkningar?
– Det kan innebära att regionen fakturerar en kommun för att man tycker att en patient varit utskrivningsklar och borde ha skrivits ut samtidigt som kommunen tolkar avtalet på ett annat sätt. Det genererar en hel del möten och administration. Det är det som vi vill komma tillrätta med i den nya överenskommelsen, säger Annicki Oscarsson.
Av de 288 patienter som låg kvar för länge på de östgötska sjukhusen under mars månad hörde 79 av dem hemma i Linköping. Annika Krutzén (M), social- och omsorgsnämndens ordförande i Linköping, ser framförallt två orsaker till problematiken.
– Dels har vi haft köer till våra äldreboenden vilket har stoppat upp, det får vi vara ärliga med att säga. Sen anser kommunen ändå att vissa patienter skrivs ut för tidigt, att de är för sjuka när de kommer till våra korttidsboenden. Jag är kritisk till om regionen verkligen har en rimlig förväntan på vad det är för vård vi kan utföra på våra korttidsboenden, säger hon.
Efter att regionen bryter avtalet den 1 juli löper en ett år lång uppsägningstid. Under den perioden ska regionen, tillsammans med kommunerna, komma överens om ett nytt avtal. Linköpings kommun har skapat en helt egen arbetsgrupp för uppdraget.
– I statistiken finns personer som kommer till våra korttidsboenden och får söka akut hjälp för att vi inte har den kompetensen. Jag förstår att regionen har ett svårt och pressat läge just nu, men det har vi i kommunen också. Ska jag vara lite hoppfull framåt är det här en av de knutar som jag hoppas att det nya avtalet ska kunna lösa ut, säger Annika Krutzén.