Regionen: 5 500 östgötar tog vaccin på drop in

På onsdagen höll länets alla vårdcentraler och vaccinationscentraler öppet för drop in. Det slutade med att 5 500 östgötar vaccinerade sig mot covid-19.

Åsa Maxeby är verksamhetschef för vaccinationscentralerna i länet.

Åsa Maxeby är verksamhetschef för vaccinationscentralerna i länet.

Foto: Privat

Östergötland2021-09-23 14:00

Drygt 80 procent av alla östgötar över 18 år är fullvaccinerade. Men Region Östergötland försöker nu att nå de återstående 20 procenten av den vuxna befolkningen som inte har vaccinerat sig. 

På onsdagen, mellan klockan 15.00 och 18.00, höll länets alla vårdcentraler och vaccinationscentraler öppet för drop in-vaccinering. Enligt Åsa Maxeby, verksamhetschef för vaccinationscentralerna i länet, blev satsningen lyckad. 

– Det gick jättebra! På onsdagen blev cirka 5 500 personer vaccinerade i Östergötland. 

Drygt 2 400 personer som vaccinerade sig på onsdagen var helt ovaccinerade och fick därmed sin första spruta. Det var ovanligt många. 

– Vi får gå tillbaka till den 20 juli för att hitta en dag då lika många fick sin första spruta i Östergötland, säger Åsa Maxeby. 

Regionen planerar för att genomföra fler insatser för att få upp vaccinationstäckningen. Det handlar bland annat om att erbjuda vaccin till studenter som läser svenska för invandrare, SFI. 

Nu på söndag kommer regionen att erbjuda vaccinering när IFK Norrköping möter Varbergs BoIS. En temporär vaccinationscentral kommer att vara öppen mellan klockan 15.00 och 20.00 i Teknikhallen. Alla är välkomna, oavsett om man tänker gå på matchen eller inte.

Enligt Åsa Maxeby kan det senare bli aktuellt med fler möjligheter till drop in-vaccination. 

– Det förs diskussioner om det. 

Ännu så länge har 329 476 personer i länet fått den första dosen vaccin, vilket motsvarar 84,5 procent av alla östgötar över 18 år. 314 031 personer har även hunnit få den andra dosen, vilket motsvarar 81,1 procent av den vuxna befolkningen.

Vid lunchtid på onsdagen vårdades 18 smittade personer på länets sjukhus. På torsdagen hade antalet patienter med covid-19 minskat till 17, varav fem vårdades inom intensivvården. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen elva smittade patienter, varav fyra på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades sex patienter med covid-19, varav en inom intensivvården. På lasarettet i Motala vårdades ingen smittad patient. 

Sedan pandemin utbröt har 43 974 personer i Östergötland testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 19 personer på ett dygn. 

Regionen rapporterade inga ytterligare dödsfall i sjukdomen på torsdagen. Sedan utbrottet började har 692 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!