Regionen: 30  000 unga östgötar erbjuds vaccin

Från och med onsdagen kan östgötar som är mellan 18 och 24 år gamla boka tid för vaccination. I gruppen ingår 30 000 personer. Det är den sista gruppen i fas fyra som nu erbjuds vaccin.

Östgötar mellan 18 och 24 år kan från och med onsdag boka tid för vaccination.

Östgötar mellan 18 och 24 år kan från och med onsdag boka tid för vaccination.

Foto: TT

Östergötland2021-07-06 12:14

Det är nu dags för den sista gruppen i fas fyra, personer som är 18–24 år, att erbjudas vaccin mot covid-19. På onsdagen får de erbjudandet om vaccinering i sin digitala brevlåda. Med vanlig post kommer det några dagar senare. Man måste ha fyllt 18 år för att få erbjudandet.

Jämfört med tidigare grupper så är det nu ett avsevärt större antal personer som erbjuds vaccin. 30 000 personer ingår i åldersgruppen.

– Vi är medvetna om att det handlar om en stor grupp, men vi är angelägna om att så många som möjligt ska få vaccinet så snart som möjligt. Det finns tider att boka sig på, men om det nu blir svårt att hitta en ledig tid snabbt så är mitt råd att försöka igen lite senare, eller prova på en annan vaccinationscentral, säger Jessica Frisk, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen i ett pressmeddelande. 

– Nya tider fylls på kontinuerligt. Som alltid gäller att främst boka digitalt, och då på våra vaccinationscentraler, säger Jessica Frisk i en kommentar. 

Den höga takten – cirka 200 personer tas emot på länets olika vaccinationscentraler varje timme – ställer stora krav på regionen att allt ska vara ordnat för att flyta så smidigt som möjligt.

– En stor hjälp i det arbetet är om den som ska vaccineras inte är på plats för tidigt. Då kan det uppstå köer. Det räcker att vara på plats så att man kan gå till ingången strax före den bokade tiden, säger Jessica Frisk.

Vaccinationstäckning i fas fyra: 87 procent i åldern 55–59 år har vaccinerat sig eller bokat tid för att göra det, och i åldersgruppen 50–54 år är motsvarande andel 84 procent. För 45–49-åringar är andelen 81 procent, och för 40–44-åringar ligger den på 74 procent. Av 35–39-åringarna har 66 procent vaccinerat sig eller bokat tid, och för 30–34-åringar är andelen hittills 60 procent. 

För den som har möjlighet att komma till vaccination med kort varsel har Region Östergötland en reservlista som nås via 1177.se. På så vis kan även överblivna vaccindoser tas till vara. Personer från 18 år, som har möjlighet att komma till någon av vaccinationscentralerna inom 30 minuter, kan anmäla sig. 

Regionen planerar nu även för att i höst kunna ge länets 16-åringar och 17-åringar vaccin. Det kan komma att ske i samarbete med elevhälsan. 

– Det är ännu inte bestämt när vaccineringen av 16-åringar och 17-åringar startar, säger Jessica Frisk till redaktionen. 

Ännu så länge har 257 351 personer i länet fått den första dosen vaccin. Det motsvarar 69,5 procent av den vuxna befolkningen. 173 072 personer har även hunnit få den andra dosen, vilket motsvarar 46,7 procent av alla östgötar över 18 år.

Vid lunchtid på tisdagen vårdades 16 smittade personer på länets sjukhus, varav två inom intensivvården. Dagen innan vårdades 15 personer med covid-19 på sjukhusen i Linköping, Norrköping och Motala. 

På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen nio smittade patienter, varav två på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades sex smittade patienter på vårdavdelning. På lasarettet i Motala vårdades en smittad patient. 

Sedan pandemin började har 42 050 personer i länet testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med fyra personer på ett dygn. 

Sedan utbrottet började har 680 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.

Bygger upp skydd

De vacciner som är godkända mot covid-19 skyddar mot allvarlig sjukdom. Efter en vaccination bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Det är inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd, men den som blir sjuk får med största sannolikhet en lindrigare form av sjukdomen.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!