Regiondirektören: "Pandemin har skötts professionellt"

Politikerna har ställts för mycket åt sidan under den utdragna pandemin, enligt KD och M i Region Östergötland.
Krister Björkegren vidhåller att mandaten ska finnas i den särskilda sjukvårdsledningen.

Krister Björkegren ser ingen risk att Östergötland skulle göra annat än att följa de nationella målen och riktlinjerna vid vaccineringen.

Krister Björkegren ser ingen risk att Östergötland skulle göra annat än att följa de nationella målen och riktlinjerna vid vaccineringen.

Foto: Mikael Fritzon/TT, Annica Hesser

Östergötland2020-12-15 18:00

Oppositionspartierna, Moderaterna och Kristdemokraterna, är oroliga att Östergötland ska gå sin egen väg vid den stora massvaccineringen. Det berättade vi om häromdagen. Bakgrunden är att regionen utmärkt sig i statistiken under i stort sett hela pandemin med lägst antal tester sett till befolkningsmängd.

– Det kan inte bli så en gång till att Östergötland utmärker sig och har en helt annan strategi vilket det faktiskt har blivit med testningen, sade regionrådet Marie Morell (M) då.

Därför vill M och KD ha på pränt att regionen ska följa de nationella målen och åtaganden som gäller när vaccinationerna ska dra igång. Marie Morell poängterade att det är regionstyrelsen som måste bestämma regionens inriktning. Men under pandemin har det, enligt rutin, varit särskild sjukvårdsledning som har styrt.

Regiondirektör Krister Björkegren delar inte oppositionens uppfattning utan tycker att det funnits en tät och bra dialog under hela pandemin.

– Den är speciell eftersom den har pågått ända sedan i mars. Men vi har täta avstämningar och dialog med politisk nivå, tjänstemannanivå och i hela linjestrukturen. Jag tycker det sköts väldigt professionellt.

Han framhåller också att regionen har erfarenhet av längre kriser, som flyktingkrisen som pågick under nästan hela hösten 2015 och finanskrisen. Han framhåller också den kompetens som finns inom Katastrofmedicinskt centrum som är ett nationellt kunskapscentrum.

– Men det är klart att varje händelse är väldigt speciell och det alltid går att förbättra arbetet.

Enligt oppositionen handlar det nog mer om påverkan än information och att partierna ställs åt sidan.

– Regionen styrs som vanligt men själva händelsen styrs av särskild sjukvårdsledning. I våras hade vi en liten annan uppsättning. I höst har vi anpassat efter den vanliga linjestrukturen så nu är det vårddirektörerna som är sjukvårdsledare. Och jag har varit ansvarig under hela tiden. Sedan är det regionstyrelsen som är politiskt ansvarig. Däremot när det gäller det operativa som rör pandemin blir det ibland snabba beslut som får stor påverkan. Det styrs av händelseförloppet väldigt mycket och där måste särskild sjukvårdsledning ha mandat att ta beslut. Det har de gjort på ett fantastiskt sätt.

undefined
Vaccineringen mot covid-19 ska inledas i länet direkt efter nyår om planerna håller.

 Kan du förstå att det finns en farhåga att regionen ska gå sin egen väg igen?

– Jag ser inte den farhågan. Vi följer precis de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger och det hålls möten varje vecka där man harmoniserar hela Sverige. Och vad gäller vaccinationerna tas det fram gemensamma kommunikationsplaner. Sedan finns det osäkerhetsfaktorer som: när får vi vaccinet, på vilket sätt levereras det, hur ska mottagningskapaciteten och prioriteringsordningen se ut? Det enda vi vet egentligen är att det kommer att justeras efter på vad som händer.

Han berättar att man jobbar intensivt med vaccinationsfrågan och att det finns en beredskap att börja vaccinera när vaccinet väl är godkänt och levererat. När det gäller testningsnivån i Östergötland förstår han att det skapat oro både bland allmänhet och även i politiken.

– Det har varit olyckliga faktorer med trasig maskin och sena leverans av nya maskiner. Annars har vi följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det finns en plan för hur det skalas upp snabbt, vilket nu görs också. 

Regionens beredskapslägen

Vid allvarliga händelser måste sjukvården anpassas efter det rådande läget. Region Östergötland har tre beredskapslägen:

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.
Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!