Region Östergötland vädjar om hjälp

Region Östergötland uppmanar nu sjukvårdsutbildade i länet att höra av sig. Extra stort är behovet av specialistsjuksköterskor inom intensivvård, anestesi och operation.

Region Östergötland

Region Östergötland

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-04-06 11:35

Utbrottet av covid-19 har drabbat Östergötland hårt och  pandemin orsakar stora påfrestningar på sjukvården. För att trygga vårdens kapacitet att ta emot alla som behöver vård gick Region Östergötland på måndagen ut med ett upprop till sjukvårdsutbildade personer i länet. Alla som har möjlighet att hjälpa till ombeds att ta kontakt.

– Det är en allvarlig situation och vi måste hjälpas åt. Vi har gjort en enorm omställning inom hälso- och sjukvården för att möta de ökande behoven. Vi behöver nu hjälp från hela Östergötland att fortsätta förstärka sjukvården, säger regiondirektör Krister Björkegren i en kommentar. 

Uppmaningen från Region Östergötland gäller även företag och andra organisationer som kan ha sjukvårdsutbildade medarbetare som i dag arbetar med annat. 

– Vi söker brett i länet med förhoppningen att företag som kan göra en samhällsinsats genom att avvara medarbetare under en period hör av sig till oss, säger Krister Björkegren. 

Störst är behovet av sjuksköterskor med specialistutbildningar inom intensivvård, anestesi och operation. 

– Det här är kompetenser som har en direkt påverkan på gränsen för hur många svårt sjuka patienter vi kan ta emot. Vi hoppas att alla som kan rycka in och göra en insats i den här extrema situationen försöker göra det, säger HR-direktör Zilla Jonsson i en kommentar.

Hur många hoppas ni på ska svara på uppropet?

– Vi har faktiskt inte satt något mål för hur många vi vill få in. Här handlar det om att se var någonstans i Östergötland det kan finnas de här kompetenserna och ge möjlighet att hjälpa till i det här läget. Jag kan tänka mig att det kan handla om dagar eller veckor för de som kan hjälpa till. Vi är tacksamma för allt, säger Zilla Jonsson till redaktionen. 

Hur allvarlig är situationen just nu?

– Den är allvarlig. Framför allt för vår intensivvård. Det krävs särskild kompetens. Vi har flyttat runt på personal och utbildat personal. Nu behöver vi se om vi kan förstärka, säger HR-direktören. 

Region Östergötland tar emot intresseanmälningar från sjukvårdsutbildade på följande mejladress: regionostergotland.vikariebanken.se

Företag och organisationer ombeds av regionen att  mejla till Covid19forstarkning@regionostergotland.se

Region Stockholm har tidigare gått ut med ett liknande upprop. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!