Under pandemin steg priserna på fritidshus. Räntorna var låga och när möjligheten till utlandssemestrar begränsades lockade hemester – och distansarbete – i en egen stuga.
Men nu har priserna fallit tillbaka. Det senaste året har de sjunkit med 1,7 procent i Sverige och med hela 7,6 procent i Östergötland. Det visar en rapport som Svensk Mäklarstatistik tagit fram på uppdrag av bolåneinstitutet Hypoteket.
Under samma period som fritidshusen blivit billigare har de östgötska villapriserna gått upp med 1,6 procent och bostadsrätterna med 1,7 procent.
Det senaste året har 4 236 fritidshus sålts i Sverige, varav 190 i Östergötland. Så här mycket kostade de i snitt:
Riket: 2 240 000 kronor.
Östergötlands län: 1 964 000.
Söderköping: 2 823 000.
Valdemarsvik : 2 423 000.
Boxholm: 2 143 000.
Linköping: 2 047 000.
Norrköping: 1 740 000.
Kinda: 1 725 000.
Motala: 1 602 000.
Finspång: 1 460 000.
I Mjölby, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun har det sålts för få fritidshus för att kunna ta fram statistik.
Hypoteket har tagit fram en lista på tips till den som funderar på att köpa fritidshus. Så här ser den ut, något nerkortad:
* Innan du köper fritidshus kan det vara bra att kartlägga marknaden lokalt. Kolla upp detaljplanen för området. En del provar att hyra ett fritidshus först, det kan vara en bra idé för att känna efter om man trivs i området.
* Uppdatera dig om vad som sålts i närtid, då får du en rimlig förväntansbild. Håll dig stenhårt till lånelöftet. Räkna på alla kostnader och gör ett överslag vad stugan kommer att kosta per månad. Ränta, amortering, försäkring, el, vatten, sophämtning, sotning samt eventuella kostnader för resor till och från.
* Var realistisk när det gäller renoveringen. Är du inte händig gäller det att göra ett överslag på hantverkshjälp och materialkostnader. Studera besiktningsprotokollet extra noga. En tumregel är att ju äldre fritidshus, desto större buffert behövs för kommande renoveringar. Undersök möjligheten att bygga om och bygga till.
* Även om det bara är ett fritidshus krävs möbler, husgeråd och trädgårdsredskap. Mycket finns att köpa begagnat och vissa säljare kan tycka att det är smidigt om inredning och redskap kan ingå i köpet, alternativt så sätts en klumpsumma.
* Har du planer på att arbeta från stugan? Undersök möjligheterna till uppkoppling.