En och en halv miljard kronor. Så mycket räknar Region Östergötland att gå med förlust i år. Förra året (2022) blev förlusten 395 miljoner kronor och 2024 väntar regionen att förlusten blir 756 miljoner. Därför är det nu en budget med ytterst små och få satsningar, men med stora besparingar som presenteras av det politiska styret som består av M, KD och L med stöd av SD.
– Det ser väldigt dystert ut framåt och för att göra en inbromsning av kostnaderna kommer vi att lägga ut besparingsuppdrag. Det här är en väldigt tajt och snål budget med jättestora utmaningar, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i samband med att den nya budgeten presenteras.
Tidigare satsningar kommer att dras tillbaka, nya pengar som kommer in ska hanteras varsamt.
– Vi har haft goda år och kunnat samla i ladorna, men nu när inflationen slagit till ser vi att vi har en enorm kostnadsutveckling. Vi hade redan budgeterat för ökade kostnader för 2023, men nu ser vi att vi inte kommer att klara den här budgetnivån på minus 1,05 miljarder, utan att vi just nu ligger på ett underskott på 1,5 miljarder kronor.
Ett nytt avtal som reglerar hur pensionerna ska betalas ut, i kombination med att pensionerna är indexjusterade och därmed har skjutit i höjden när prisbasbeloppet ökat till följd av inflationen, har fått pensionskostnaderna att öka. Enligt nationella siffror från SKR (Sveriges kommuner och regioner) har pensionskostnaderna mer än fördubblats sedan 2020.
– Vi är uppe på en extremt hög nivå. Den här ökningen går inte obemärkt förbi. Vi ser att det viker tillbaka framöver, även om det inte blir likadant som tidigare. Vi kommer ligga på en högre nivå framåt, men de här extrema nivåerna klingar av. Det är en kostnadspuckel vi behöver ta oss över.
I budgeten framgår att verksamheterna generellt ska spara två procent. Där ingår dock inte hälso- och sjukvården, som ska spara 300 miljoner kronor. Andra besparingsåtgärder är att ta bort reserverade medel till regionstyrelsen och nämnderna som motsvarar 175 miljoner kronor och minska kostnaden för administration i regionledningskontoret med 85 miljoner kronor.
– Vi måste bromsa kostnadsutvecklingen. Vi tittar nu skarpt på anställningsstopp som en åtgärd, men också restriktivitet inom en rad olika områden.
Kan det bli aktuellt med uppsägningar?
– Vi har en ganska hög omsättning på personal och tittar därför på att börja med anställningsstopp. Vi måste bromsa. Vi har ju ökat antalet medarbetare väldigt kraftigt under de här senaste åren. Vi måste tillbaka till där vi var för några år sedan och man kommer att titta på olika enheter. Varsel är inte aktuellt i nuläget, utan det är anställningsstopp och restriktivitet, sen kommer det att behöva göras undantag naturligtvis.
Hur fungerar det när man samtidigt ska minska på den inhyrda personalen?
– Vi har en bra verksamhet, men vi måste våga tänka lite nytt och använda all den kraft och kompetens vi har för att ta oss igenom det här. Jag känner stor tillförsikt i att vi som organisation kommer att ta oss igenom det här på ett bra sätt, även om det kommer att vara tufft och utmanande, säger Marie Morell.
Förhoppningen – och prognosen – är att det kommer att bli bättre under åren 2025-2026. Till dess är det bistra tider.
– Vi vill vara en ansvarsfull ledning och säkerställa att östgötarnas väsentliga behov blir tillfredsställda. Nu får vi bromsa lite grann på helt nya satsningar. Vi kan inte blunda för de problem som finns och därför så tänker vi att då får det bli lite tråkigt. Men desto bättre när vi tagit oss igenom det här. Då har vi en stabilare ekonomi framåt, säger Per Larsson (KD), gruppledare och ordförande i regionutvecklingsnämnden.
Alexander Höglund (L) är partiets gruppledare i regionen och andre vice ordförande i regionstyrelsen.
– Det här är en ganska sparsmakad budget som ansvarsfullt ska navigera oss genom en ganska bister ekonomisk tid och se till att vi står helskinnade på andra sidan. Det handlar om att göra det bästa av det vi har, säger han.
Men om kalkylen håller innebär det att det egna kapitalet – det regionen "samlat i ladorna" – går upp i rök. Annars skulle det gå ännu sämre.
– Tyvärr är vi nere på noll om vi håller den här nivån. Tanken är att vi ska landa på noll i eget kapital och sedan sakteligen bygga upp det igen, säger Marie Morell (M).