"Jag lider med de äldre som står utanför samhället"

Ragnhild har använt dator i hemmet sedan 1980-talet, men väljer att vara lagom uppkopplad. "Jag lider med de äldre som nu står utanför samhället".

"Jag är lagom uppkopplad, lagom digitaliserad. Man måste inte göra precis allt digitalt, men vissa saker är väldigt smidiga", tycker Ragnhild Bergström.

"Jag är lagom uppkopplad, lagom digitaliserad. Man måste inte göra precis allt digitalt, men vissa saker är väldigt smidiga", tycker Ragnhild Bergström.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-11-20 15:00

Ragnhild Bergström vill följa med sin tid. På 50-talet valde hon maskinskrivning som fritt valt ämne, för "där finns framtiden", enligt mamman.

Den första datorn hon och framlidne maken Åke hade i hemmet var en ordbehandlare. 

– Efter att ha varit hemma med de tre sönerna läste jag in gymnasiet och automatisk databehandling. Jag fick jag jobb som kanslist på DIS, Datorhjälp i Släktforskningen. Där lärde jag mig väldigt mycket, bland annat Excel, ett program för kalkyl- och enklare datahanteringsuppgifter.

DIS bildades i Linköping 1980 och är idag en rikstäckande och till och med internationell förening för släktforskning.

– Jag lärde min man Åke Excel och han fick stor användning av det som båtplatsansvarig i Hovetorp. Vid båtklubben är Kinda kanal smal, passagerarbåten Kind passerar där och därför får de närmast förtöjda båtarna inte vara för långa. Med Excelprogrammet var det lätt att hålla koll.

undefined
"Jag tycker synd om många äldre som tycker sig stå helt utanför samhället nu", säger Ragnhild.

Idag ser sig Ragnhild som "lagom" digitaliserad. Hennes mobil är en bastelefon, ingen smartphone. På datorn betalar hon räkningar, mejlar, surfar, köper något ibland och håller kontakt med släkten via Facebook.

När det krånglar har hon stor hjälp av SeniorNet, en ideell förening som har till ändamål att främja dator- och internetanvändning bland personer från 55 år och uppåt

– Jag lider med dem som står utanför samhället nu när i princip allt är digitaliserat. När det gäller bank- och vårdärenden borde det finns en annan kanal, ett vanligt telefonnummer att ringa.

– Jag kan också irritera mig på att det i vanliga tidningsannonser om butiker uppges en hemsidesadress på nätet, men inte den faktiska gatuadressen!

undefined
"Jag tycker synd om många äldre som tycker sig stå helt utanför samhället nu", säger Ragnhild.

9 av 10 svenskar använder internet varje dag. Samtidigt finns ett stort digitalt utanförskap. Enligt Internetstiftelsen är nära 90 procent av dem födda på 1920- och 30-talen i behov av hjälp med saker som:

Installera mobilt bank-id.

Legitimera sig med bank-id. 

Använda en vårdapp och besöka en läkare digitalt via videosamtal.

Logga in på 1177 för att se recept, provsvar, journaler, läkartider etc.

Handla på nätet.

42 procent i åldersgruppen använder inte internet över huvud taget. Därför erbjuder kommuner, pensionärsorganisationer och privata aktörer internetkurser.

Vid anlitande av en privat aktör kan du använda rut- och rotavdrag för installation samt supporthjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!