– Om man ska, bör eller rekommenderar att åka utomlands, det måste varje person tänka över. Däremot tycker jag att man ska följa Utrikesdepartementets rekommendationer, vilket bland annat är att inte åka till drabbade områden, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.
Flera länder i Europa har upptäckt fall av covid-19. Folkhälsomyndigheten bedömer att det är mycket hög risk för att upptäcka nya fall i Sverige, men måttlig risk för spridning i landet. Den 3 mars hade fler än 90 600 fall rapporterats totalt i världen och 3 124 personer hade avlidit. 2 947 dödsfall har noterats i Kina.
Hittills har omkring 25 personer smittats i Sverige, men inget fall har ännu påträffats i Östergötland.
– Det är en tidsfråga innan det blir ett fall här. Vi rekommenderar alla att följa utvecklingen på Folkhälsomyndigheten. Om man är frisk kan man gå och jobba, men den som är sjuk ska vara hemma. Många arbetsgivare vill ta det säkra före det osäkra. Arbetsgivare och personal kan komma överens om var man ska jobba om man har symtom. I många jobb går det att jobba hemifrån.
Hon får frågor om coronaviruset hela dagarna. Många är oroliga.
– Alla reagerar olika. Innan man reser utomlands bör man tänka igenom hur det blir när man kommer hem. Hur arbetskamrater och andra reagerar. Om man inte har symtom smittar man inte. Men om man insjuknar på jobbet kan man ha hunnit smitta någon innan man går hem.
Det finns erfarenhet av tidigare svåra influensavirus av typen corona. Sars kom 2003–2004 och började i Kina. Utbrottet orsakade cirka 8 000 sjukdomsfall. Drygt 750 dog. Mers upptäcktes 2012 på arabiska halvön. Spridningen pågår fortfarande.
– Det är svårt att säga när detta är över. För Sars tog det cirka ett halvår innan den höga spridningen var över. Vi hoppas att även detta virus försvinner, eller också blir det ett virus som alltid är med oss.
Hur ska man tänka när det gäller semesterresor till sommaren?
– Det är väldigt svårt. Det är mars och många börjar planera semestern. Jag tycker man ska läsa den information som finns, ta reda på drabbade områden och sedan ta sitt eget beslut. Mycket handlar om ens egen läggning, är man orolig eller inte. Någon annan kan aldrig besluta om man ska åka eller inte, det måste man göra själv, säger Britt Åkerlind.
Fotnot: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att UD avråder från resor till norra Italien. Detta är felaktigt. UD har i nuläget inga rekommendationer till resenärer att undvika resor till norra Italien.