Räddningstjänsten ryter till: anmäl om ni ska elda

Gång på gång rycker räddningstjänsten ut på larm om brand – bara för att upptäcka att det är planerad eldning som pågår. Nu ryter de till.

Söndag 14 augusti togs den här bilden i Skänningetrakten. Många, även räddningstjänsten, trodde att det brutit ut en brand, men så var det inte.

Söndag 14 augusti togs den här bilden i Skänningetrakten. Många, även räddningstjänsten, trodde att det brutit ut en brand, men så var det inte.

Foto: Läsarbild

Östergötland2022-08-31 17:00

Söndag 14 augusti syntes stora rökmoln över slätten i Skänningetrakten. Flera personer slog larm och räddningstjänsten var snart på väg. Det visade sig vara en lantbrukare som eldade på sina fält, med avsikt – men utan att anmäla det till räddningstjänsten i förväg. 

På onsdagen hände det igen, men i mindre skala: en person i Åtvidaberg såg rök, ringde 112 och slog larm. Räddningstjänsten åkte dit och upptäckte att det var en person som eldade skräp i sin trädgård.

– Vi sade åt honom att släcka elden omedelbart. Man får inte elda så där i närheten av bostadshus, säger Christian Lind som är vakthavande befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG. 

Efteråt skrev han en uppmaning på RTÖG:s hemsida: 

"Det visade sig vara en kontrollerad eldning som inte var anmäld till oss på räddningstjänsten. För att göra detta så går man in på rtog.se. Då slipper vi onödiga utryckningar."

Sker det här ofta, att folk eldar utan att anmäla det? 

– Inte jätteofta, men då och då så händer det, säger Christian Lind. 

På rtog.se finns både formuläret för att anmäla eldning och information om regler. När anmälan är gjord och godkänd har räddningstjänsten koll. Om då någon anmäler att det syns rök kan räddningstjänsten jämföra med sina kartor och se om det är planerad eldning eller en brand som behöver bekämpas.

Finns det en risk att ni blir upptagna med fel saker?

– Jo men så är det ju. Vi kan ju behövas på andra ställen som är mer viktiga, säger Christian Lind. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!