MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tillhandahåller de enheter som används mot skogsbränder i hela landet. I år har det utförts fler insatser än tidigare i Östergötland. Fjorton insatser har gjorts med helikopter och flygplan, att jämföra med totalt sex insatser under 2021. Under torsdagen användes två helikoptrar i Ydre, även om branden inte var större än en fotbollsplan.
– Skogsbrandsvärderna är så pass höga nu så vi använder flygande resurser direkt. Spridningsrisken är enorm och då behöver vi hjälp från luften, säger Christian Lind, vakthavande befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.
MSB har fyra skopande plan, baserade på Skavsta flygplats utanför Nyköping. Det finns även sex helikoptrar som stationeras ut beroende på var det är stor risk för skogsbränder. Dessa luftburna enheter har upphandlats sedan extremtorkan och skogsbränderna 2018. Innan dess hade MSB inga enheter.
– Man har helt enkelt lärt sig sedan 2018. När det varit så torrt som det varit nu så sprids elden superfort, då vill man ha hjälp från luften så fort som möjligt, säger Christian Lind.
Att en stor mängd luftburna enheter sätts in blir inte extra dyrt för Räddningstjänsten Östra Götaland. Räddningstjänst i hela landet kan begära ut resurser från MSB – helt utan kostnad.
– När man begär resurser från MSB under pågående räddningsinsats så står vi för kostnaden. Att ha egna flygplan och helikoptrar är helt uteslutet för de allra flesta kommuner i och med att det är väldigt kostsamma resurser, säger Erik Flink, projektledare på MSB:s operativa avdelning.
Finns det något tillfälle då MSB inte lånar ut sina plan?
– I grunden nej, utan att vi har en skyldighet att stödja om en räddningsledare har behov av det. Men är det konkurrens om resurserna så får behörig beslutsfattare begära att MSB prioriterar var resurserna ska någonstans.
MSB har hittills inte behövt prioritera sina resurser. Enheterna som finns har räckt för de räddningstjänster som begärt stöd.
Samtidigt som stödet i luftväg finns så är markinsatserna av stor vikt vid bekämpningsarbete.
– Skogsbränder släcks på marken av räddningstjänsten, om jag säger så. Flygstödet är en effektiv resurs som kan lägga vatten på en brand som sprider sig i otillgänglig terräng där räddningstjänsten har svårt att komma fram. Det kan dämpa branden och gör att räddningstjänsten kan ta sig fram och släcka, säger Erik Flink.
Även om stödet finns att tillgå gratis menar Erik Flink att det inte leder till något "slöseri" från räddningstjänstens sida.
– MSB:s resurser ska man använda om de egna resurserna inte räcker till, är grundutförandet. Jag ser ingen anledning att ifrågasätta räddningsledares förmåga att bedöma situationen, de ser vilka behov som finns. Stödet har varit befogat när de har begärt det.
Det är bättre att begära stöd som sedan inte behövs än att riskera att branden sprider sig.
– Har du extrema värden som vi haft de senaste dagarna så är risken stor att det sprider sig snabbt. Då behöver räddningstjänsten ta ett beslut ganska omgående om vilka resurser som kan behövas. Om man sedan ser att branden går att hantera utan flygplan eller helikoptrar så är det ju inte värre än att man meddelar att flygstödet får vända, säger Erik Flink.