Råd för råd – det här gäller under helgerna

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.

På måndag införs de nya nationella råden som gäller framöver och alltså över jul och nyår. Åtta personer är normen som gäller även vid privata festligheter.

Östergötland 8 december 2020 13:52

De nya nationella råden införs den 14 december och ersätter de lokala. Under tisdagens pressträff hade statsminister Stefan Löfven fokus på de kommande högtiderna.

– Fira jul och nyår med en mindre krets människor. Åtta personer är den nya normen för alla sociala möten och det gäller även jul och nyår. Träffa nya människor så sällan det går och träffa dem så kort tid det går.

Ordvalen var nu också något annorlunda mot tidigare. Alla i Sverige har nu en "skyldighet" att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning och "ska" följa de rekommendationer som finns.

• Du ska hålla avstånd.

• Du ska stanna hemma om du är sjuk.

• Fira bara jul i små sällskap. De människor du bor med eller några få vänner.

• Träffa personer i riskgrupper på ett säkert sätt.

• Träffas gärna utomhus eller digitalt.

• Begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt.

• Undvik trängsel i jul- och mellandagshandeln.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kan kulmen på den andra vågen inträffa strax före julhelgen vilket skulle kunna innebära en kraftig ökning av antalet smittade om vi träffas som vi brukar vid julen.

– Risken är stor för en ökad smittspridning under julhelgerna och det kan sluta riktigt illa, säger Johan Carlson.

– Det blir inget stort julfirande. Det blir ingen stor nyårsfest. Det blir inte heller några hemvändarfester där människor från olika delar av landet träffas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa