Det pågår stora förändringar inom vuxenpsykiatrin, vilket vi tidigare har berättat om. Tusentals patienter ska byta vårdgivare när vårdvalet löper ut 31 maj. I stället har regionen upphandlat öppenvårdsmottagning och särskilda samtalsmottagningar. Men en överklagan av upphandlingen har stoppat dessa från att starta. Men det som är klart är att 3 600 patienter ska slussas över från privata vårdgivare till Region Östergötlands psykiatriska kliniker.
Två psykologer som jobbar på Capio som vi pratat med oroar sig för vad som ska hända med de 2 600 patienter som de ska överlämna till regionen innan 31 maj.
– Den grundläggande oron är att så många patienter ska flyttas över till en verksamhet som inte är beredd på det och där det inte finns tillräckligt med personal. Vi blir väldigt oroliga för att det här kommer drabba patienterna, säger en av psykologerna som vi kallar Karin.
Vid sin sida har hon kollegan som vi kallar för Anders. De har tidigare jobbat inom Region Östergötlands vuxenpsykiatriska öppenvård i Linköping. Under en kort period var det flera psykologer som slutade och Karin och Anders berättar att de slutade på grund av en påfrestande arbetsmiljö.
De vill båda vara anonyma av rädsla för repressalier och att uppfattas som obekväma personer hos andra arbetsgivare.
Men de tycker det är viktigt att berätta om de stora förändringar som sker. De är kritiska till hur regionen har hanterat personalfrågan och att man erbjöd verksamhetsövergång i ett sent skede, vilket bekräftas av Capios chef i en separat intervju.
Beslutet om att vårdvalet skulle upphöra togs i januari 2020.
– Men det var först i februari i år som frågan kom upp. Från början var regionen inte alls intresserad av en verksamhetsövergång. Det har gjort att många redan har sökt och fått andra jobb, säger Anders.
Ingen av dem har tackat ja till att följa med över till regionen utan har snart fått klart med tjänster på annat håll.
En annan frustration har varit att de under en lång tid inte har kunnat informera patienterna om vad förändringarna innebär för dem. Nyligen kom dock besked om att brev ska skickas ut.
– Det verkade ta fart när du började ställa frågor. Men upphandlingen blev klar i december så vi har suttit med det här länge och har inte kunnat säga något till patienterna, säger Anders.
Tills vidare tar Capio emot nya patienter och Anders och Karin befarar att en stor andel av deras patienter riskerar att ställas i en ny vårdkö.
– Värsta scenariot är att patienter sätts upp på väntelistor efter en grundlig bedömning av problematik och behov och sen underkänns bedömningen i sin tur hos Region Östergötland på lösa grunder och patienten blir utan hjälp, säger Anders.
– Det är oroande när man exempelvis sitter med suicidnära patienter och patienter som mår väldigt dåligt och är beroende av kontinuitet och förutsägbarhet att inte veta hur det kommer att sluta, säger Karin.
I en tidigare intervju har företrädare för regionens vuxenpsykiatri berättat att de ser en viss risk för att vissa patienter som utgör en form av mellangrupp riskerar att bli utan vård.
–Psykiatrin i Östergötland står inför ett kaos utan dess like och de som råkar illa ut är som alltid patienterna men även personalen i den kvarvarande verksamheten som ska städa upp efter regionens ledning och politikernas kortsiktiga beslut, säger Anders.