Psykiatripartners vann – men mister tusen patienter

Psykiatripartners i Östergötland AB vann upphandlingen som rör den vuxenpsykiatriska öppenvården. Men de ska också slussa över tusen personer till Region Östergötland. Nu fasar företagets vd Christin Källström för längre vårdköer.

Christin Källström, verksamhetschef/vd för Psykiatripartners i Östergötland, fasar för att de stora omställningarna som pågår inom den vuxenspsykiatriska öppenvården återigen kommer skapa långa vårdköer.

Christin Källström, verksamhetschef/vd för Psykiatripartners i Östergötland, fasar för att de stora omställningarna som pågår inom den vuxenspsykiatriska öppenvården återigen kommer skapa långa vårdköer.

Foto: PBM Sweden AB

Östergötland2021-03-18 20:00

De politiska besluten som har fattats i hälso- och sjukvårdsnämnden i Östergötland som berör delar av den vuxenpsykiatriska öppenvården i regionen får effekter på flera håll. Capio som samarbetat med regionen sedan 2011 avvecklar sin verksamhet och ska lämna över drygt 3 000 patienter till den offentligt drivna vården före 1 juni.

Även Psykiatripartners som vann upphandlingen ska slussa över patienter till regionen. I dagsläget har de vuxenpsykiatrisk öppenvård i Mjölby, Linköping och Norrköping. Men det nya avtalet innebär att de ska vårda färre patienter.

– Det är nog tusen patienter som behöver lämna oss innan 30 november. Tillsammans med de tre tusen patienter som Capio ska lämna över är det ofantligt många patienter som ska byta vårdgivare under en ganska kort tid.

Har ni kunnat börja slussa över patienter?

– I Mjölby gör vi det för där stänger vi vuxenvården 1 juni så där håller vi på att informera och remittera och planerar för de svårast sjuka. I Linköping och Norrköping gör vi inte det i nuläget eftersom regionen har frågat om vi vill förlänga vårdvalet till 30 november. För oss innebär det att vi får mer tid att förbereda patienterna. 

Hur ska ni välja ut vilka patienter som ska gå över till regionen?

– Det har vi ständigt en dialog med regionen om. Nu har vi styrt om nybesöken till regionen så då kommer vi ner i volym lite. Vi försöker avsluta dem som kan avslutas men sista ordet är inte sagt än vilka som ska flyttas över. Det är en jättesvår fråga.

Patienter inom vuxenpsykiatrin vill helst inte byta vårdkontakt vilket gör det extra svårt, berättar hon.

– Även om vi skriver vad som ska göras så blir det ett hack i behandlingen. Alla vårdövergångar är olyckliga.

Patienter som i dag vårdas hos Psykiatripartners har alltifrån ADHD, ångest, depression till psykos- och bipolärsjukdomar.

Christin Källström tycker att hela processen väcker mycket frågor som behöver bli tydligare, inte minst för patienterna. 

– Vilka ska få komma till oss och inte? Vi har en lagstiftning som pratar om valfrihet inom specialistvården och samtidigt får vi inte ta emot mer än en viss volym så det blir jättesvårt.

Då blir det svårt att uppfylla lagen?

– Ja, och min stora farhåga är att de köer vi har lyckats jobba ned kommer byggas upp igen. Och hur ska man klara patientsäkerheten när det handlar om så stora volymer av patienter?

Parallellt arbetar Psykiatripartners med att minska sin barn- och ungdomspsykiatri i Linköping och Norrköping. Den verksamheten är också upphandlad nyligen och innebär att deras uppdrag ska minska även där. Psykiatripartners har även BUP i Mjölby/Motala vilket löper på tills Capio tar över 1 juni.

– Det är drygt 600 barn som ska flyttas över till regionens habilitering och BUP. Så vi har samma process på två håll så det är riktigt svårt att få det här bra. Det är lite lättare inom barnverksamheten då man vet att barn under sex år flyttas till habiliteringen, det är en definierad grupp och ett rimligt uppdrag. Men när det gäller vuxna vet vi inte.

Inom BUP har politikerna tidigare gett stimulansmedel för att korta köerna, vilket har fått stor effekt.

– Det känns kortsiktigt att ge oss pengar för att korta köer och sedan ta ett nytt beslut där vi kommer behöva fylla på köerna igen, säger Christin Källström.

Vad händer nu?

30 maj: Capio lägger ned sin vuxenpsykiatriska verksamhet i Linköping och Norrköping och flyttar över 3 000 patienter till regionens vuxenpsykiatriska öppenvård. Psykiatripartners flyttar över 500 patienter. 

30 november: Psykiatripartners förlängda vårdval går ut och då ska ytterligare 500 patienter ha flyttats över till regionen. 

Parallellt: Överklagandet av upphandlingen hanteras i Förvaltningsrätten. Innan en dom kan regionen inte starta de upphandlade samtals- och öppenvårdsmottagningarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!