Psykiatrichefer ser viss risk för längre vårdköer

Ansvariga chefer för den vuxenpsykiatriska specialistvården i Linköping ser en viss risk för vårdköer efter att regionens upphandling av den vuxenpsykiatriska öppenvården har överklagats. Trots det är de optimistiska inför ett utökat uppdrag med fler patienter.

Joachim Hilding, biträdande verksamhetschef och vårdchef för öppenvården inom specialistpsykiatrin för vuxna och Marita Ström, verksamhetschef på psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset, ser vissa farhågor men tror att nya arbetssätt i regionen kommer bli en framgång.

Joachim Hilding, biträdande verksamhetschef och vårdchef för öppenvården inom specialistpsykiatrin för vuxna och Marita Ström, verksamhetschef på psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset, ser vissa farhågor men tror att nya arbetssätt i regionen kommer bli en framgång.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2021-03-15 18:00

3 600 patienter ska föras över från privata vårdaktörer till Region Östergötlands vuxenpsykiatriska öppenvård i länet innan 30 november i år. Av dessa ska 2 600 flyttas över innan 31 maj. På psykiatriska kliniken i Linköping räknar man med att ta emot 1 300 nya öppenvårdspatienter under våren från Capio psykiatri. Därefter tillkommer successivt patienter från Psykiatripartners. 

– Det här är förutsättningar vi har känt till en längre tid sedan upphandlingen blev klar, så jag känner mig trygg i den planeringen vi har, säger Joachim Hilding, vårdchef för öppenvården och biträdande verksamhetschef. 

Han och Marita Ström, verksamhetschef på psykiatriska kliniken, berättar om olika arbetssätt som förbereds när regionen får ett utökat uppdrag. Som vi tidigare har berättat har Region Östergötland genomfört en upphandling av vuxenpsykiatrisk öppenvård (som nu överklagats). Den innebär att den regiondrivna vården får fler patienter och ska även ge utökade resurser. Psykologer har i en tidigare intervju uttryckt oro för att patienter kommer att stå utan vårdgivare i vår.

– Man kan säga att vi i viss mån redan har de patienterna eftersom vi har sista linjens ansvar inom regionen, säger Joachim Hilding. Det som berörs är den planerade verksamheten. Det som är positivt är upphandlingen av samtalsterapier som innebär att vi ska lägga ut ett ganska stort antal besök på externa samtalsbehandlare vilket naturligtvis minskar belastningen på oss.

I nuläget är det dock oklart när samtalsmottagningarna kan starta, allt handlar om vad Förvaltningsrätten tar för beslut gällande överklagandena av upphandlingen. Processen har stoppat regionen från att skriva avtal med de elva privata aktörer som ska erbjuda samtalsbehandling. 

– Så länge det inte är möjligt att starta dem så har inte vi den resursen och då måste vi ta det ansvaret själva. Det ser jag som en konsekvens som drabbar oss, men det har vi vetat om länge, säger Joachim Hilding. Men det handlar inte bara om ett mekaniskt omhändertagande av patienter, det ställer krav på oss att vi måste tänka annorlunda, annars kommer det inte att gå men jag känner mig trygg i det.

Genom det Psykiatricentrum som bildades i januari 2020 ska samarbetet mellan de tre sjukhusen i regionen öka och nya arbetssätt införas. Några är fortfarande på projektstadiet. Ett av dem handlar om att få enhetliga basutredningar i länet som görs vid patientens första besök. En större samverkan kan innebära att patienter får resa till ett annat sjukhus i regionen än det som finns på hemorten.

– Det skulle kunna vara så, men vi ser det som ett komplement för att få en jämlik vård, säger Joachim Hilding. Basutredningen görs en gång och då kanske det inte spelar roll om du åker till Norrköping eller Motala. På det sätt kan vi hjälpa varandra att lastbalansera.

Det ska även bli tydliga och enhetliga bedömningsmodeller när patienten är färdigbehandlad för att slussas vidare i vårdkedjan. 

Målet är också att underlätta för patienterna att komma i kontakt med psykiatrin. Ett steg är att starta ett kontaktcenter som de kan vända sig till. I dag finns det olika vägar in och det kan vara svårt för patienter att veta var de ska vända sig. 

– Kontaktcentret blir som en sluss in i vården. I dag slussas många patienter runt, säger Marita Ström. Vi tycker att patienterna ringer mycket och under pandemin har vi märkt en ökning. 

På sikt hoppas de även öppna en e-mottagning för digitala besök och konsultationer via internet. Där har en del regioner kommit längre än Östergötland. 

– Att koppla upp sig mot varandra och se varandra i ögonen kan vara bättre än telefon för en del. Sedan är det mycket intryck man missar, om man luktar alkohol, hur hygienen sköts, det är sådant våra behandlare är extremt uppmärksamma på i ett patientmöte, säger Joachim Hilding.  

Marita Ström ser en viss risk att den stora förändringen som görs inom vuxenpsykiatrin kan leda till längre vårdköer. Hon hänvisar till en tidigare rapport som hon anser visar att regionen vårdar många fler patienter med tunga diagnoser jämfört med de privata aktörerna och att patienterna ofta blir kvar inom specialistpsykiatrin. 

– Jag tycker inte att det är konstigt egentligen, vi ska ta emot de svårast sjuka eftersom vi har hela flödet med slutenvård. Men det finns en risk om man öppnar upp och tar emot fler patienter som vi tycker är primärvårdens ansvar medan en privat utförare tycker att det är specialistpsykiatrins ansvar. Då kan det bli fler människor som kommer in till specialistpsykiatrin och då kan det bli köer. Men det handlar kanske mer om att primärvården inte räcker till. Vi tror att det finns en mellangrupp som inte får hjälp någonstans och jag tror att det är den som ökar. 

Inom vuxenpsykiatrin uppfylls inte vårdgarantin för behandling. Målet är att 85 procent ska få behandling inom 30 dagar efter att remiss har skickats. Regionens delårsrapport från november 2020 visar att i genomsnitt 14 procent hade väntat mindre än 30 dagar i oktober, vilket är en försämring med 17 procent från året innan under motsvarande månad.

– Vi klarar tillgänglighetskraven för nybesök sedan finns det vissa områden där vi önskar att vi hade bättre tillgänglighet, det tror jag att vi delar med de flesta leverantörer i vårdvalet just nu, säger Joachim Hilding. Jag tänker särskilt på utredningar. Vi ger vård efter behov, men vi skulle vilja bredda det så vi kan utreda fler. Där har vi problem. Vi skulle även vilja ha bättre tillgänglighet till del av vår traumabehandling som det är stor efterfrågan på och har ganska långa köer. 

– En annan påverkande faktor är hur väl vi lyckas med patienterna, det vill säga hur snabbt och hur bra hjälpt man blir av våra specialistpsykiatriska insatser så man kan få ut patienten i sin rehabiliteringskedja, tillägger han. Det ska finnas ett tydligt nästa steg, vi ska bli bättre på att veta när vi ska släppa patienten.  

Det har varit en stor personalomsättning inom psykiatrin, hur ser ni på personalfrågan?

– Vi bedömer att vi kommer kunna ta in en stor andel patienter i vår befintliga verksamhet. Vi har några vakanser och kan säkert kompensera fem tjänster med att effektivitetsförbättra. Men vi behöver säkert förstärka med 15 tjänster. Därför hoppas vi att 10– 12 personer från Capio följer med över till oss för att täcka den ökade volymen, säger Joachim Hilding.

Det här har hänt

Region Östergötlands upphandling för den vuxenpsykiatriska öppenvården har överklagats. Det gör att regionen inte kan skriva avtal varken med den vinnande parten Psykiatripartners öppenvårdsmottagning eller med de elva vårdaktörer som skulle bedriva samtalsmottagningar för vissa patientgrupper. 

Planen var att samtalsmottagningarna skulle avlasta den regiondriva vuxenpsykiatrin i Östergötland som kommer ta över totalt 3 600 fler patienter privata aktörerna successivt fram till 30 november 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!