Psykiatrichefen: "Vill inte kalla det kris"

Processen kring upphandling av länets vuxenpsykiatri är inne i ett känsligt läge, men ansvariga på Region Östergötland har hopp om att vården kommer att förbättras.

Länets psykiatri har nyligen samordnats i ett gemensamt centrum, men under hösten väntar nya utmaningar när delar av vården ska upphandlas.

Länets psykiatri har nyligen samordnats i ett gemensamt centrum, men under hösten väntar nya utmaningar när delar av vården ska upphandlas.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2020-08-19 18:00

– Jag vill inte säga att vi har en kris, men vi har stora utmaningar med ett jättehögt söktryck inom flera områden där det är önskvärt att få mer resurser. Samtidigt är det angeläget att rekrytera och behålla hög kompetens, säger Bjarne Olinder, chef för nystartade Psykiatricentrum.

Han vill inte framstå som en kritiker till det överläkaren Markus Heilig beskriver som en ohållbar situation i psykiatrivården, men tycker inte att läget är på en kritisk nivå.

– Vi vet inte vilka beslut som kommer att fattas framöver, men vi kommer att verka för att det blir så bra som möjligt för patienterna.

I juni fick den grupp som arbetar med att ta fram en kravspecifikation till kommande upphandling jobbas om efter besked om nya förutsättningar. En del som lyfts i kritiken om psykvården, är hur mycket pengar som läggs per invånare. Region Östergötlands psykvård hamnade 2019 på plats 18 av 22 när landets regioners nettokostnader jämförs, men hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Lundgren menar att siffrorna delvis är missvisande.

– Vi har en tradition av kostnadseffektiv vård, men har ändå goda medicinska resultat så det handlar inte bara om kostnader. Sen är det alltid svårt att dra en gräns för vad som är för låg kostnad för effektiv verksamhet. Det som upphandlas nu kommer inte dra medel ur Psykiatricentrums ramar som vårdvalet gjorde. Om det behövs mer än så är svårt att svara på innan vi gått igenom det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!