Psykiatrichefen riktade kritik – förlorar chefsjobbet

Häromdagen berättade Petter Jonsson, vårdenhetschef inom psykiatrin i Östergötland, om sin kritik mot regionens upphandling om öppenvård inom specialistpsykiatrin. Nu blir han av med sin chefspost.

Petter Jonsson, vårdenhetschef för vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen Spiran blir av med sitt förordnande som annars skulle löpt ut 30 november vilket han hade räknat med att förlänga.

Petter Jonsson, vårdenhetschef för vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen Spiran blir av med sitt förordnande som annars skulle löpt ut 30 november vilket han hade räknat med att förlänga.

Foto: Matz Glimhed, Joakim Blomqvist

Östergötland2021-03-28 06:00

Vi har tidigare berättat om de förändringar som sker inom öppenvården i specialistpsykiatrin för vuxna i regionen i samband med att vårdvalet upphör 31 maj. 

Nu kan vi rapportera att Petter Jonsson, vårdenhetschef på öppenvårdsmottagningen Spiran i Norrköping, som har överklagat Region Östergötlands upphandlingar av öppenvård och samtalsmottagningar, har fått besked om att han kommer att få kliva av sin chefspost i förtid. 

Han tror att det är efterverkningarna av hans överklagan, vilken vi tidigare har berättat om. 

– Jag blev kallad till ett möte 15 mars utan någon information i förväg om orsaken. Väl där fick jag veta att mitt förordnande skulle upphöra i förtid, den 30 april eftersom min chef saknade förtroende för mig.

Hans chefsförordnande skulle annars löpa till 30 november och Petter Jonssons hade räknat med att få det förlängt. 

Enligt Petter Jonsson hölls mötet med Bjarne Olinder, centrumchef på Psykiatricentrum, HR-chef Erica Härnman samt Karin Mossberg, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Norrköping och ägde rum fyra dagar efter att intervjun med Petter Jonsson publicerades. 

–Även om det inte sades rakt ut så är jag övertygad om att det beror på att jag är öppet kritisk till att vår ledning inte gör tillräckligt för att se till att vår verksamhet har tillräckligt med resurser. På mottagningen gör vi idag 75 procent mer med bibehållna resurser jämfört med 2017. Sedan flera år tillbaka har jag återkommande lyft behovet av mer resurser för att kunna utföra vårt uppdrag på ett patientsäkert sätt. Om min chef hörsammat min begäran så skulle jag troligtvis inte sett mig tvungen att överklaga besluten som fattades av hälso- och sjukvårdsnämnden den 29 september.

Detta är något han framfört även tidigare i år. I februari skrev han ett mail till sin chef där han uppmanade henne att ta ansvar för en rad frågor eller lämna sin post. 

Dagen efter att han skickade mejlet blev han kallad till ett liknande möte där hans agerande och samarbete diskuterades. Enligt Petter Jonsson beslutade Bjarne Olinder att parterna skulle fortsätta samarbetet och att verksamhetschefen skulle ansvara för vissa av frågorna som Petter Jonsson hade lyft. Andra skulle tas vidare till centrumledningen. 

– Jag har inte fått svar på vad som hänt sedan mötet i februari och tror att min överklagan har bidragit till att jag har kallats till ett nytt möte. HR var väldigt tydlig med att det inte har med det att göra, men det är klart att det har. I mitt anställningsavtal finns en lojalitetsklausul gentemot min arbetsgivare. Men jag har även ett ansvar för patientsäkerheten, Det innebär ett yrkesetiskt dilemma men har bara en given utgång, särskilt när min chef inte gett mig de förutsättningar som jag efterfrågat för att kunna trygga patientsäkerheten på mottagningen som jag förestår. 

Vad händer framöver?

– Det kommer att bli ett nytt möte 29 mars där avvecklandet av mitt chefsförordnande kommer att förhandlas. Eftersom det sista jag vill är att skada den verksamhet som jag är en del av så kommer jag att lämna mitt förordnande omedelbart om det finns grund för de påståenden som min chef framfört, vilket jag inte tror att det gör.

Man kan förmoda att en del anser att du sätter käppar i hjulet för att starta de upphandlade mottagningarna med din överklagan, kan du förstå att de kan tycka att du har samarbetssvårigheter?

– Jag har svårt att se relevansen i att jag utmålas som ett samarbetsproblem eller som någon som sätter käppar i hjulen. Jag har överklagat beslut avseende regionens upphandlingar eftersom jag uppfattar att de strider mot hälso- och sjukvårdslagen på flera punkter.  Problemet är att regionen sedan valt att gå vidare med processen trots att besluten inte vunnit laga kraft. Att våra beslutsfattare inte har kunskap om hur utdragna juridiska processer kan bli är förvånande.  Mitt agerande har endast en bevekelsegrund, att trygga att de skatteresurser som avsätts för psykiatrisk vård används just för detta på det mest effektiva sättet så att de med störst behov prioriteras i enlighet med vår lagstiftning. 

Hur mår du i allt detta?

– Även om jag är ganska hårdhudad så finns det en gräns för vad även jag klarar så jag har fått ta hjälp av företagshälsovården och har sovit dåligt.

Ledningens svar kan du ta del av i en separat artikel.

Det här har hänt

Den 31 maj upphör vårdvalet för privata vårdgivare ersätts i stället med en upphandlad privat aktör. 

Petter Jonsson, överklagade upphandlingen och regionens handläggning under hösten 2020 då han anser att den strider mot hälso- och sjukvårdslagen.

Överklagandet, som nu ligger hos Förvaltningsrätten, gör att den upphandlade psykiatrivården som dels skulle komplettera den regiondrivna vården med vissa behandlingar, inte kan starta förrän beslut har fattats av domstolen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!