Provsvar dröjde fem månader

En patient fick vänta i över fem månader på svar om hon hade cancer. Nu kritiseras regionens laboratorium för klinisk patologi för att det tog så lång tid att få fram ett provsvar.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2017-09-26 22:00

Att vänta på ett svar så länge var oroligt berättar patienten som anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Jag var rädd och dessutom lades det på mig att ligga på om svaret. Vårdcentralen uppmanade mig att stöta på. Det kan inte vara min uppgift, säger hon.

Patienten som är bosatt i Norrköping remitterades av vårdcentral till öron- näsa hals-kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. I mitten av januari togs där ett vävnadsprov på en förändring i slemhinnan. Provet skickades till patologen på US i Linköping som utför cancerdiagnostik för hela Östergötlands räkning.

Först i början på juli kom svaret och det var ett för patienten positivt besked. Förändringen var godartad. I slutet av förra veckan kom IVO:s beslut. Enligt IVO:s bedömning finns brister i patientsäkerheten då det saknats personal på patologkliniken för att hinna med analyser och ge svar inom rimlig tid.

Patienten som anmält händelsen är inte ensam om att oroligt vänta på provsvar. Patientnämnden dit klagomål på vården kan framföras, fick förra året omkring tjugo sådana gällande svar som dröjt. De fortsätter att komma in i en jämn ström. De är toppen på ett isberg tror verksamhetschef Mona Ahlberg då långt ifrån alla vänder sig till patientnämnden med sin klagan.

Att behöva vänta så länge som fem månader hör inte till vanligheten försäkrar Martin Hallbeck, verksamhetschef för patologkliniken.

– Men vi har tyvärr för långa svarstider och det beklagar vi. Det väcker oro även om det inte händer ofta att det leder till en försenad behandling.

Hur lång tid analysen får ta avgörs av vilken tumörsjukdom som misstänks. En del kräver snabba svar, andra kan ta längre tid utan att det påverkar sjukdomens förlopp. Det sker prioriteringar i samråd med remitterande kliniker. Målsättningen är att tiden för analys inte fördröjer behandlingen.

Orsaken till de långa svarstiderna är i huvudsak två. Personalbrist och trångboddhet. Det är brist på erfarna patologer i hela Sverige. Men andra personalkategorier hade kunnat anställas om lokalerna hade varit ändamålsenliga.

Trångboddheten har varit känd i flera år men inte förrän efter sommaren har en provisorisk lösning börjat färdigställas. Dessutom har planer för en mera långsiktig lösning börjat ta form, men det lär ta år innan nya lokaler finns på plats.

– Jag hoppas vi ser en förbättring av alla svarstider det kommande året. Det är däremot svårt att bedöma när personalsituationen är löst. Vår verksamhet är stadd i ständig förändring, säger Martin Hallbeck.

Provet. Ett exempel på vävnadsprov som analyseras på patologen i Linköping. Analysen kan bland annat ge svar på om en tumör är elakartad.
Provet. Ett exempel på vävnadsprov som analyseras på patologen i Linköping. Analysen kan bland annat ge svar på om en tumör är elakartad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!