Prognos: 30 000 doser vaccin till Östergötland

På måndagen fick Region Östergötland en första prognos från Folkhälsomyndigheten. Cirka 30 000 doser vaccin mot covid-19 levereras till regionen i januari.

På tisdagen gav regionen besked om vaccinationsplanerna, på plats fanns bland andra smittskyddsläkaren Britt Åkerlind och Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

På tisdagen gav regionen besked om vaccinationsplanerna, på plats fanns bland andra smittskyddsläkaren Britt Åkerlind och Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-12-08 21:02

Efter nyår ska första sprutorna ges. Beskedet lämnades av Kaisa Karro (S) regionstyrelsens ordförande i samband i med regionens presskonferens på tisdagen. 

– Det hänger på att vaccinen blir godkända och att planen ligger som den ska. Vi har tät kontakt med Folkhälsomyndigheten.

Vaccinet ska ges i två doser och först i kön står personer som bor på särskilda boenden, de som har hemtjänst liksom vård- och omsorgspersonal samt personer i hushåll som har anhöriga på säbo:n.

Målet är att samtliga östgötar som vill ska vaccineras under första halvåret 2021. Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind berättar att vaccinet rekommenderas till alla över 19 år. 

– Det gör vi oavsett om du har en genomgången infektion av covid-19 eller inte. Vi hade de första fallen i mars och man säger man kan vara immun under sex månader men efter det finns inga uppgifter alls. Alla vet heller inte hur de påverkas av viruset och likaså återstår att se hur man svarar på vaccinet.

Vad kan du säga till dem som känner oro för vaccinet? 

– Än så länge kan vi inte säga mer än vår erfarenhet av andra vacciner. Det här är ett helt nytt vaccin och vi vet inte mer idag. Producenterna släpper ingen information förrän det är godkänt. Vi har inte ens kunnat läsa på ännu. Sedan måste vi berätta vad vi har lärt oss och förmedla det till befolkningen.

– Sverige har också möjlighet att snegla på andra länder. I dag började England vaccinera befolkningen, tillägger Britt Åkerlind. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!