Professorns beräkningar – så många östgötar kommer dö

Linköpingsprofessorn Uno Wennergren har försökt att räkna ut hur många som sannolikt kommer att dö i covid-19. Om hans beräkningar stämmer kommer mellan 460 och 920 östgötar att avlida i sjukdomen.

Linköpingsprofessorn Uno Wennergren befarar att mellan 1 och 2 promille av östgötarna kommer att dö i covid-19.

Linköpingsprofessorn Uno Wennergren befarar att mellan 1 och 2 promille av östgötarna kommer att dö i covid-19.

Foto: Mostphotos, Linköpings universitet

Östergötland2020-04-30 11:15

Uno Wennergren är professor i teoretisk biologi vid Linköpings universitet. På onsdagen medverkade han i SVT:s Aktuellt och presenterade sina beräkningar på hur många svenskar som riskerar att dö i covid-19. 

Utifrån parametrar som andra länders dödstal, hur många som beräknas bli smittade och sjukvårdens kapacitet har han kommit fram till att mellan 10 000 och 20 000 svenskar kommer att avlida under pandemin. Det innebär mellan 1 och 2 promille av befolkningen. 

– Om vi sköter oss och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer kommer mellan 1 och 2 promille att dö och om vi inte sköter oss kommer mellan 2 och 4 promille att dö.  Men det finns väldigt mycket osäkerhet i det här och det kan dra i väg. Men just nu ser det inte ut så, säger Uno Wennergren. 

Östergötland har för närvarande drygt 460 000 invånare. Om Wennergrens beräkningar stämmer om att mellan 1 och 2 promille kommer att dö innebär det att mellan 460 och 920 personer riskerar att avlida i covid-19 i länet. I ett värsta scenario – om människor struntar i rekommendationerna om att till exempel undvika stora folksamlingar – riskerar mellan 1 380 (3 promille) och 1 840 (4 promille) östgötar att avlida i sjukdomen. 

Uno Wennergren framhåller att det är viktigt att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer för att hålla nere dödstalet så mycket som möjligt. 

– Varje människa i Östergötland är en del i en smittkedja och i den smittkedjan finns det personer som tillhör riskgrupperna. Oavsett ålder är man en del i smittkedjan. 

Uno Wennergren säger dock att de beräkningar som hittills gjorts är osäkra. 

– I nuläget har vi fått beräkna på ett preliminärt och inte så avancerat sätt. Men inom en till tre veckor kommer vi att kunna ge en mycket bättre och tydligare bild. Vi kan göra mer avancerade beräkningar då. På Linköpings universitet gör vi en satsning på det här. 

Fram till och med onsdagen hade sammanlagt 100 personer i Östergötland med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Uno Wennergren framhåller dock att även om länet snart förväntas nå kulmen när det gäller smittspridning så kommer fler personer att avlida i sjukdomen.

– När kulmen har nåtts kommer ytterligare lika många till att dö.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!