Privatanställda får meddelarfrihet

Sjuksköterskor och annan personal som jobbar hos privata vårdgivare och som har avtal med Region Östergötland ska få samma meddelarfrihet som offentligt anställda.

Vård, omsorg, äldreboende, äldrevård, Kiruna, Vilan

Vård, omsorg, äldreboende, äldrevård, Kiruna, Vilan

Foto: Simon Eliasson

Östergötland2015-04-06 12:00

Det handlar om rätten att upplysa medier om missförhållanden på sin arbetsplats. En sjuksköterska som jobbar i offentlig regi har stöd i svensk grundlag att tipsa journalister om fel som begås på arbetsplatsen, medan en sjuksköterska i privatägt vårdbolag inte har samma stöd. Där riskerar hon i stället att få repressalier från sin arbetsgivare.

Frågan om meddelarfrihet har drivits av Vänsterpartiets sjukvårdspolitiker i länet sedan ett år tillbaka. De har velat att personal inom privata vårdbolag liksom personal till andra entreprenörer som har avtal med Region Östergötland (tidigare landstinget) ska ha samma meddelarfrihet som offentligt anställda. Inom den privata sektorn gäller helt andra regler, enligt Vänsterpartiet.

”Där tar aktiebolag och andra lagar som skyddar företagen och deras möjligheter att via affärshemligheter konkurrera med andra företag över”, skriver partiet i sin motion.

På onsdagen fick förslaget till slut gehör hos de andra ledamöterna i regionstyrelsen som biföll motionen. Så sent som i februari i år var förslaget uppe i fullmäktige där det fick nobben.

– I februari svarade man att detta inte var möjligt och nu går det att genomföra. Det hela är mycket märkligt, säger han och berättar att det som hänt sedan dess är att de har ändrat på någon formulering i förslaget, säger en förvånad men glad Emil Broberg, gruppledare i Vänsterpartiet.

Som argument att då avslå motionen ansåg de styrande i S, MP, FP och C att man ville avvakta en lagstiftning som övervägs av regeringen på området. Dessutom var motionen felformulerad, enligt Margareta Fransson, (MP), förste vice ordförande i regionstyrelsen:

–Den handlade om meddelarfrihet för ”alla” leverantörer, det vill säga även de som levererar exempelvis brödrostar till oss. Lagen ger bara stöd för dem som jobbar i ett entreprenörsförhållande till oss, exempelvis vård, kollektivtrafik, städ eller kostverksamhet.

I den uppdaterade versionen framgår det att meddelarfriheten gäller just entreprenörer. Formuleringen kommer att skrivas in i Region Östergötlands upphandlingspolicy. Hittills har en liknande text funnits med i själva avtalen som tecknas med privata leverantörer av vård.

–Vi bifaller motionen då texten i princip redan finns idag men vi anser att det kan vara bra med ett förtydligande, säger Margareta Fransson.

Den nya policyn ger dessutom regionen rätt att häva avtal i förtid om entreprenören bryter mot efterforskningsförbudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om