Privat aktör fasar för att vårdvalet slopas

Psykiatripartners är en av tre aktörer som riskerar att behöva släppa tusentals patienter när vårdvalet avskaffas nästa år.

Tusentals patienter som i dagsläget får psykiatrisk vård på privata öppenmottagningar riskerar att hamna i ny vårdkö, enligt Christin Källström, vd på Psykiatripartners i Östergötland.

Tusentals patienter som i dagsläget får psykiatrisk vård på privata öppenmottagningar riskerar att hamna i ny vårdkö, enligt Christin Källström, vd på Psykiatripartners i Östergötland.

Foto: PBM Sweden AB

Östergötland2020-02-04 06:00

Som vi tidigare har berättat har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att avskaffa vårdvalet (LOV) inom den vuxenpsykiatriska öppenvården nästa år. I stället ska vården upphandlas vilket innebär att en privat aktör av de tre som i dag bedriver vård inom LOV kan bli den som får ensamt avtal med Region Östergötland. 

En av dem som i dag har avtal med Region Östergötland är Psykiatripartners i Östergötland. Företagets vd Christin Källström är orolig för hur det kommer påverka de 1 700 patienter som de vårdar inom vuxenpsykiatrin i dag.

– Det är olyckligt om mottagningar tvingas stänga och patienter behöver byta vårdgivare, min oro är att tillgängligheten kommer att minska och köerna snabbt byggas på. 

Sedan vårdvalet infördes 2016 har vårdköerna i vuxenpsykiatrin kortats och fler har fått hjälp. Men enligt regionen har det lett till en ojämn fördelning av diagnosgrupper, där de svårast sjuka har stannat i den offentliga vården.

 – Det stämmer inte längre. Det såg ut så under 2018 men under 2019 är det ganska jämnt fördelat mellan aktörerna. Det tar lite tid innan det sätter sig, säger Christin Källström.

Psykiatripartners samarbetar i dagsläget med regionen både inom vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin. I det senare via ett upphandlat avtal sedan 2011. Drygt 3 200 barn och unga får vård hos Psykiatripartners i dagsläget. Avtalet löper ut nästa år och därför ska en ny upphandling genomföras även där. 

– Detta är ett nytt sätt att tänka som väckt stor nyfikenhet runt om i landets olika regioner och patienterna är mycket nöjda över att hela familjen kan få hjälp på en och samma mottagning.  Det vore olyckligt om vårt arbetssätt skulle försvinna, säger hon. 

Företaget kommer dessutom få ta del av de tio miljoner kronor som regionen satsar på BUP-verksamheten nästa år, som bland annat ska gå till nyrekryteringar av fyra psykologer per klinik (Psykiatripartners, Universitetssjukhuset och Vrinnevisjukhuset).

Ni har ett upphandlat avtal inom barnvården, varför vill ni inte ha upphandling i vuxenvården? 

– Det är många patienter som kommer snurra runt i systemet och som haft fasta kontakter sedan vårdvalet infördes 2016. Köerna har kortats och jag förstår inte logiken att ställa dem i ny kö. Dessutom kan det bli så att en aktör får vuxenvården och en annan i barnvården. Då missar man det lyckade arbetssätt som vi har jobbat fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!