När öppet SM i Mathantverk arrangerades i Jämtland i onsdags tävlades det i 44 olika klasser. Östergötland vann totalt sju medaljer när 500 produkter från 175 mathantverksföretag bedömdes.
Louise Ridderström, verksamhetsledare för den ekonomiska föreningen Östgötamat med 85 medlemsföretag, är så klart glad.
– Jätteroligt med sju medaljer i länet! Vi är stolta över att ta plats på nationell nivå. Samtidigt har vi fantastiska producenter i länet med hög kvalitativ nivå, så jag är inte förvånad.
– Skicklighet ökar hela tiden och konkurrensen är hård, men när man ser vår bredd av produkter inser man vilket rikt matlandskap Östergötland är.
Här är de prisade företagen:
Boställets vedugnsbageri utanför Linköping knep en bronsplats i kategorin smaksatt surdegsbröd med sitt "Solrosbröd" och en silverplats för sina "Chokladsnittar" i småkaksklassen.
I kategorien hårt tunnbröd tog Gävbo Bakstra i Gammalkil en silverplats för sitt bröd "Agnes".
I kategorin klassisk marmelad kammade Stebbarps Gårdsbutiker i Ydre hem silverplatsen för "Karl XV:s Marmelad".
I kategorin hantverksdrycker kneps guldplatsen av Kvillinge Ekologiska i Norrköping med sitt "Drottningmjöd". De fick dessutom en silverplats för sin gurka i kategorin mjölksyrade grönsaker och en bronsplats för sin "Kimchi Hot Lemon".
I samband med tävlingen utsågs kocken Tareq Taylor till ambassadör för svenskt mathantverk.
– Det är världsklass på svenskt mathantverk, säger Tareq.