Att det inte är ett vanligt behandlingshem står klart direkt när du svänger in på uppfarten till den gamla herrgården utanför Kimstad. När du kliver in genom dörrarna till huvudbyggnaden blir det än mer uppenbart. På The Mansion finns en exklusiv aura, modern inredning och konst och klienterna är inte vilka som helst. Jag får börja med att skriva på en tystnadsplikt – utifall jag skulle stöta på någon känd person.
– Konceptet är viktigare än man kan tro. Det handlar inte om att det ska vara lyx utan om att göra klienten bekväm i sin situation. Miljön vi skapar handlar om att man ska känna sig trygg här, säger Robert Bohman.
– Skapar man en miljö man vill vara i sänker vi tröskeln drastiskt att ta till sig det vi gör här, säger Felix Granander.
Tillsammans ligger de bakom The Mansion och även den uppmärksammade öppenvårdsverksamheten The House i Stockholm. Verksamheten riktar sig mot privatpersoner och företag och de som beskrivs som "socialt etablerade", men som förlorat kontrollen och fastnat i missbruk när det gäller alkohol, droger eller spel.
– Det är Socialstyrelsens benämning och de konstaterade för flera år sedan att den här gruppen blivit en subgrupp i svensk beroendevård. Det finns mängder av behandlingshem i Sverige för socialt utslagna, men få för socialt etablerade. Det kan på vissa sätt vara svårare för en sådan person att söka hjälp, säger Robert Bohman.
– Är du socialt etablerad och upplever en beroendeproblematik har du egentligen bara två möjligheter. Antingen gå till din chef, vilket många tycker är obehagligt, eller gå till soc och det förknippas med socialt utslagna. Steget gör att många inte söker hjälp.
Smakar det så kostar det. En plats på The Mansion kostar 235 000 kronor. Då bor du där i 28 dagar och deltar i behandlingsprogrammet. Här finns två privata kockar som tillreder hälsosam kost till frukost, lunch och middag. I konceptet ingår också personliga tränare som tre dagar i veckan guidar klienterna i gymträning och yoga. Bor gör du i eget rum av hög hotellstandard med egen toalett och dusch på rummet. Den som vill kan dessutom förlänga sin vistelse i "The Barn" för ett så kallat longstay-alternativ.
Både Robert Bohman och Felix Granander har egen erfarenhet av missbruk och festande som gick överstyr. I Felix fall blev han också ofrivilligt rikskänd som finansmannen Jan Stenbecks "okände son" och fick också behandling på Robert Bohmans tidigare behandlingshem "The Drawing Room", slumpmässigt bara några kilometer uppströms Motala ström, vid Norsholm.
– Men jag hamnade där på grund av min sjukdom. Sedan greppade den tag i många olika saker i form av trauman, tankar och känslor. Det var också efter behandlingen jag visste att jag ville utbilda mig till beroendeterapeut och att det var Robert jag ville jobba med, säger Felix Granander.
Duon hävdar själva att de har utvecklat en egen behandlingsform, baserad på den klassiska 12-stegsmetoden men kombinerad och ihopbakad med andra erkända och beprövade metoder för beroendebehandling – som KBT, återfallprevention, MET (Motivational Enhancement Therapy) och compassion therapy (ska motverka bland annat skam och självförakt).
– Man kan säga att vi tagit bort saker från den klassiska 12-stegsmetoden, som till exempel ordet Gud. Vi menar helt krasst att ingen checkar in på en behandling för att hitta Gud. Det får man jättegärna göra på eget bevåg, men det är ingenting som behandlingshem ska pracka på folk. Vi har snarare vänt programmet mot forskning och evidens, säger Robert Bohman.
– Vi gör ett massivt resarcharbete hela tiden. Beroendevården har historiskt sett varit väldigt eftersatt. Vi vill utveckla den till en standard som verkligen hjälper människor. Det finns fortfarande väldigt mycket gamla tankar och floskler. Vi vill vara med och driva utvecklingen, säger Felix Granander.
Är ni i första hand entreprenörer eller beroendeterapeuter?
– Genom vårt entreprenörskap kan vi hjälpa människor. Det är ofta ett genuint entreprenörskap som driver samhällsutvecklingen och förbättringar för många människor där det offentliga inte alltid kan ta vid, säger Felix Granander.
– Visst sjutton är vi entreprenörer i grund och botten, men varför vi gör det här är oavkortat att vi vill hjälpa andra. Får vi våra klienter att tillfriskna kommer det att generera en bättre verksamhet, säger Robert Bohman.