Folk flyttar ut på landet – priserna på skog rusar

Skogspriserna i Sverige rusar och Östergötland tillhör de områden där priserna ökar mest. "Det är väldigt, väldigt höga nivåer" säger Thomas Nordén, fastighetsmäklare/skogsmästare på Ludvig & co.

Thomas Nordén (överst) och Roland Hultman, båda fastighetsmäklare/skogsmästare på Ludvig & co, ser stigande skogspriser även i början 2022.

Thomas Nordén (överst) och Roland Hultman, båda fastighetsmäklare/skogsmästare på Ludvig & co, ser stigande skogspriser även i början 2022.

Foto: TT/Ludvig & Co

Östergötland2022-01-27 13:00

Konsultbyrån Ludvig & co, tidigare LRF Konsult, presenterade på torsdagen sin årliga rapport på skogsmarkprisernas utveckling.

Den visade att priserna i Sverige som helhet ökade med 11,3 procent under 2021. Rapporten har delat upp Sverige i tio regioner och mest ökar priserna i följande fyra områden: Skåne/Halland 24,5 procent, Värmland/Dalsland 20,9, Dalarna/Hälsingland/Gästrikland 16,5 och Östergötland/Västergötland 14,7.

Sett över tio år har priserna i Sverige ökat med 19 procent och i Östergötland/Västergötland hela 33 procent.

Experternas förklaring till ökningen är dels det självklara, att skogen fortfarande ses som en säker ekonomisk investering, men de ser också en tydlig pandemieffekt de senaste två åren.   

undefined
En timmerbil lastar timmer vid en avverkning i en skog.

Roland Hultman, fastighetsmäklare/skogsmästare på Ludvig & co:

– Priset på skog hänger ihop med utvecklingen för bebyggda skogsfastigheter. Mangårdsbyggnader och skogsmark har ett samverkande spel. Under pandemin har många velat ut på landet, man har upptäckt att det går bra att jobba hemifrån.

Hultman menar också att de höga virkespriserna påverkar skogspriserna mycket.

– Framför allt i södra Sverige. Priserna på plank och bräder har skjutit i höjden. När priset på färdigvaran går upp med 140 procent i USA, som vi sett, så föder det optimism och köpglädje.

Hur påverkar angreppen från granbarkborrar skogspriserna?

– Vi i branschen undrar när vi kommer att se en dämpande effekt på grund av granbarkborren. Den har ju spridit sig långt upp i Sverige nu från att för ett par år sen bara vara ett problem i Götaland. Men än så länge ser vi ingen tydlig effekt av det.

– Detsamma gäller stormar. Vi hade ju två stora stormar i Sverige i början av 2000-talet. Då sa många att det här kommer synas i priset på skogsmark. Men det blev precis tvärtom. De drabbade fick mycket pengar från försäkringsbolagen som man återinvesterade i mer mark. Så vi vet inte vad som krävs för att det ska synas i prisstatistiken, säger Roland Hultman.

Thomas Nordén, också mäklare och skogsmästare på Ludvig & co, ser att prisutvecklingen rusar även nu i början 2022:

– Om jag tittar på de objekt jag håller på med just så fortsätter prisrallyt. Det är väldigt, väldigt höga nivåer på avsluten för tillfället, men jag tror inte att prisökningarna kan fortsätta i samma takt som de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!