Preventiv-appen kräver hög motivation

Kvinnocentrum i Östergötland rekommenderar preventivmedel som inte kräver daglig aktivitet. De är säkrare än exempelvis appen Natural cycles.

Foto:

Östergötland2018-01-15 15:00

I förra veckan kunde vi rapportera att Södersjukhuset i Stockholm anmält preventivmetoden Natural cycles till Läkemedelsverket efter att minst 37 kvinnor av 668 blivit oönskat gravida sedan september förra året och som sökt abort efter att ha använt metoden. Läkemedelsverket kommer att granska appen och dess användning.

Metoden bygger på att kvinnan mäter sin temperatur varje dag och programmerar in resultatet i en app som sedan signalerar rött för de dagar då kvinnan är fruktsam, det vill säga fem dagar före, till och med dagen efter ägglossning. Dessa dagar rekommenderas avhållsamhet alternativt annat preventivmedel, så som kondom. Metoden marknadsförs som ett alternativ till hormonbehandling.

Hur vanligt är det att kvinnor i Östergötland söker abort efter att ha blivit gravida trots att de använt sig av metoden?

– Vi möter sådana fall inom kvinnosjukvården i länet men vet inte hur många, det finns ingen statistik och den är svår att få fram, svarar Elisabeth Kristiansen, chef för kvinnocentrum i Östergötland i ett mejl till tidningen.

– Det finns en stor efterfrågan på "naturliga" preventivmedelsmetoder. Natural cycles verkar fungera väl hos par med hög motivation men metoden är inte testad i större randomiserade studier, fortsätter hon.

Vill man vara säkrare ska preventivmedel som inte kräver "daglig aktivitet", till exempel spiral eller p-stav användas rekommenderar Elisabeth Kristiansen. Men hon avråder inte kategoriskt från användandet av Natural cycles.

– För bra effekt krävs dock en hög motivation till att dagligen göra mätningar samt likaså hög motivation för att använda annat preventivmedel under "röda dagar". Om detta uppfylls kan natural cycles vara ett bra alternativ.

Företaget uppger att appen används av kvinnor i 160 länder. Lanseringen av Natural cycles i Sverige tog fart när appen certifierades av tyska certifikatbolaget Tüv Süv i februari förra året. Tillverkare som har certifikat från ett sådant organ som Tüv Süd, har rätt att sälja sin produkt och marknadsföra sig i hela EU. Det betyder inte i det här fallet att Läkemedelsverket i Sverige har godkänt produkten.

Isabella Löwengrip (Blondinbella) har investerat i Natural Cycles. Hon har marknadsfört Natural Cycles på sin blogg. På den kommenterar hon också medias uppmärksammande av Södersjukhusets rapport till Läkemedelsverket. Hon skriver att hon tycker att det är viktigt att det inte blir en debatt som skrämmer kvinnor kring preventivmedel. Det måste finnas fler alternativ, anser hon. "Jag är en stolt delägare och användare av Natural Cycles", skriver hon.

Även Natural cycles har kommenterat den mediala uppmärksamheten. "Den senaste veckans händelser har lett till att vi inser att vi kan bli ännu tydligare." skriver företaget på sin blogg. Bland annat ska tydliggöras att metoden inte lämpar sig för tonåringar utan för par i ett stabilt förhållande. Användarna bör vara över 18 år. Det ska också framledes vara tydligt i marknadsföringen att metoden, liksom andra preventivmedel, inte ger 100-procentigt skydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!