Rapporten baserar sig på den Nationella trygghetsundersökningen, som Brå årligen gör. Den redovisar bland annat i vilken omfattning medborgarna utsatts för brott, hur de upplever sin trygghet och tilltron till myndigheter. Siffrorna för 2014 redovisas med utgångspunkt i de sju nybildade polisregionerna, där Östergötland ingår i region öst tillsammans med Södermanlands län och Jönköpings län.
Och här tycks polisen ha gjort ett gott jobb. 63 procent av östgötarna som tillfrågats har stort förtroende för hur polisen utför sitt arbete. (Riket: 60 procent.)
Den övervägande delen av länsmedborgarna, 57 procent, har också förtroende för att polisen hanterar misstänkta personer på ett rättvist sätt. (Riket: 52 procent)
– Det beror på att vi jobbat väldigt mycket med hur man bemöter både de som är misstänkta och de som inte är det. Att ha rätt attityd. Det fokuserar vi även mycket på med våra aspiranter, säger Anne Asp, chef för polisområde Norrköping.
En bidragande orsak till de positiva siffrorna är också enligt Anne Asp, att många brott faktiskt klaras upp.
– Det ökar förtroende för oss, allmänheten ser att vi snabbt är på plats och jobbar fokuserat.
Det är ändå en tredjedel som inte har stort förtroende för ert sätt att arbete, hur ska ni öka det?
– Vi måste närma oss medborgarna och ta reda på vad som saknas i det förebyggande arbetet, vi måste även bli mer synliga och bli bättre på omhändertagande av de som har missbruksproblem.