Jessica Eek (V) delar sin tid mellan politiken och vården. Hon är dels ledamot i regionstyrelsen och gruppledare för V i Linköpings kommun, men arbetar också som iva-sjuksköterska. Arbetet inom vården ger henne insyn i vårdens problematik.
– Man måste jobba med arbetsvillkoren. Då måste man inse att man lever i en marknadsekonomi, man måste konkurrera med andra arbetsgivare. Man måste satsa på hållbara arbetstider och det måste göras långsiktigt. För det krävs att man investerar i sin personal.
Hon beskriver arbetet på akuten som slitsamt och att det därför krävs att man tar höjd för det, genom att inte låta organisationen bli för slimmad.
– Vårdpersonalen måste få kosta pengar. Vi behöver ge verksamheten ekonomisk kapacitet att ge fördelaktiga villkor. Vårdplatserna måste vara öppna och för det behövs personal. Det är inte gratis, men något man tjänar på i längden.
Det är politikerna som bestämmer vad som ska göras och sedan är det förvaltningen – som leds av direktörerna – som ska se till att det blir genomfört.
– Om man har tjänstemannaorganisation som inte ser problemet så har man ett problem. Man måste också fråga sig om det är så att tjänstemännen är rädda för att säga som det är när information försvinner på vägen. Jag önskar att vi hade tjänstemän som förde vidare det som kommer fram.
Jessica Eek är bestämd i åsikten att det ändå är politikens ansvar.
– Det här är en demokratiskt styrd organisation. Förvaltningen är ett lager emellan som ska hjälpa till. De ska inte besitta makt, men vissa förändringar stoppas av HR. Jag vet inte om det beror på att HR har för mycket makt eller att politiken är för dålig, som att man exempelvis ger för lite finansiering.
– Politiken måste ta ett ökat ansvar och förstå att det kostar pengar. Man måste sätta örat mot marken. Vi som jobbar vet vad vi behöver, säger Jessica Eek (V).
Alexander Höglund (L) är ordförande i regionstyrelsens beredning för personal- och kompetensförsörjning. Han delar vårdpersonalens bild av situationen på akutmottagningen.
– Det är en bild som nått oss inom politiken. Vi ser med stort allvar på situationen inom våra akutverksamheter. När antalet vårdplatser begränsas av kompetensbrist så stoppas vårdflödet upp vilket påverkar akuten som är en viktig del. Jag är medveten om att det är väldigt ansträngt, särskilt under de två senaste åren, men vi hade utmaningar redan innan pandemin.
Sjukvårdspersonalen riktar hård kritik mot förvaltningen, bland annat mot HR, som de menar är stelbent och kontrollerande. Det instämmer inte den politiska ledningen i.
– Vårt sjukvårdssystem är en helhet där förändring påverkar på olika sätt. Vi vill ju att våra medarbetare ska vara delaktiga i att utveckla vår verksamhet. Samtidigt är det viktigt att det finns ramverk, som tittar på hur de olika delarna interagerar med varandra.
Vårdpersonalen vittnar även om att de inte orkar arbeta heltid, medan HR-direktören visar på statistik där den största gruppen som inte arbetar heltid har så kallade lagstadgade skäl, som föräldraledighet. Alexander Höglund (L) menar ändå att det är en fråga som behöver uppmärksammas framöver.
– Den största delen är lagstadgad ledighet, men vi behöver ha en dialog kring den grupp som inte jobbar heltid utan lagstadgat skäl. Även jag har nåtts av information om att medarbetare inte orkar arbeta heltid. Det är naturligtvis upp till var och en, men det ska finnas förutsättningar för att kunna arbeta heltid.
Vad krävs för att locka rätt kompetens?
– Känslan av att räcka till. Att man känner trivsel på jobbet och ingår i ett bra arbetslag. Att få förutsättningar att kunna göra ett bra jobb. Sedan är det också som på andra arbetsplatser, lön, utveckling inom yrket och verksamhetsutveckling. Man måste uppvärdera statusen för vårdens yrkesgrupper. Det ska kännas att det är ett spännande område att jobba inom.
Hur arbetar ni med problematiken?
– Vi har nyligen lanserat ett åtgärdspaket med 16 punkter som riktas mot dygnet runt-verksamheten för att förstärka kompetensförsörjningen. Vissa behöver bearbetas mer innan de implementeras och andra kan vara på plats ganska snabbt. Sammantaget är målsättningen att det ska avlasta och skapa stärkt bemanning.