Politikerna parkerar gratis på US

Politikerna i regionstyrelsen beslutade att vårdpersonalen i Östergötland ska betala för parkeringen när de jobbar – men själva får de parkera gratis.

Marie Morell (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Marie Morell (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Foto: Michael Svensson

Östergötland2016-09-01 05:30

Videon är inte längre tillgänglig

Under onsdagen sammanträdde styrelsen för Region Östergötland. Ett av deras ärenden kom sig av att Skatteverket hört av sig och påpekat att gratis personalparkering ska förmånsbeskattas om parkeringen normalt är avgiftsbelagd.

Regionstyrelsen beslutade därför att börja ta betalt av personalen från kommande årsskifte.

Överens

Det här fick många att skriva arga inlägg på Facebook. Ganska snart bemöttes dessa inlägg av lika många människor som tyckte det var självklart att var och en får betala sin egen parkering.

Sen dök frågan om de förtroendevalda upp. Den som är fritidspolitiker får ett arvode för varje sammanträde och den personen får också reseersättning och dessutom ersättning för parkeringskostnaden.

Och detta vill varken Moderaterna eller Socialdemokraterna ändra på.

– Det ska vara möjligt för alla att ha ett demokratiskt politiskt uppdrag. Den omkostnad man har för att delta i sammanträdet, den ska man få. Alla är valda från olika delar av länet och åker du till exempel från Ydre så har du en större kostnad. Det ska inte bara vara den som har gott om pengar som ska kunna vara förtroendevald, det ska alla kunna vara, säger Marie Morell som är andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Sen valet 2014 sitter hon i opposition men i det här fallet är de styrande och oppositionen överens. De ställer sig bakom idén att den som åtar sig ett förtroendeuppdrag ska få ersättning för sina utgifter – även parkeringsbiljetten.

– Det regelverket är intakt. Är du kallad till ett sammanträde så får du ersättning för de kostnader du har för att sköta uppdraget, säger Mats Johansson (S) som är ordförande i regionstyrelsen.

Mats Johansson är heltidsarvoderad och har både tjänstebil och parkering. Båda dessa betalar han förmånsskatt för.

Betala

Det beslut som fattades under onsdagen om att vårdpersonalen ska betala för parkeringen röstades igenom av majoriteten som denna mandatperiod är en koalition bestående av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

Vänsterpartiet försökte få gehör för idén att låta personalen parkera gratis på natten. Även Moderaterna ville återremittera ärendet, men det berodde mest på att de tyckte att det var otydligt.

I grunden är även Moderaterna för att införa en parkeringsavgift.

Mats Johansson (S) ordförande i regionstyrelsen.
Mats Johansson (S) ordförande i regionstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!