Fler utbildningsplatser ska lösa problemet på sikt

Grundbemanningen är låg och det enda som hjälper i längden är att barnmorskorna får fler kolleger. Det säger Alexander Höglund (L), förste vice ordförande i regionstyrelsen.

Alexander Höglund (L) förste vice ordförande i Östergötland hoppas att regionen på sikt ska få fler barnmorskor.

Alexander Höglund (L) förste vice ordförande i Östergötland hoppas att regionen på sikt ska få fler barnmorskor.

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-05-10 18:45

En följd av en rapport från 2021 om den låga barnmorsketätheten i regionen är att regionstyrelsen nyligen beslutade om att permanenta utbildningstjänsterna för att utbilda sig till barnmorska. Under hösten utökas antalet platser från 12 till 16. 

I dag går cirka fyra barnmorskor per år i pension. Med påfyllningen av utbildningsplatser hoppas regionen på sikt få det Alexander Höglund kallar plusnetto för barnmorskor.

Han säger att intresset för de här utbildningarna är stort

– Det enda sättet att lösa situationen långsiktigt är att se till att barnmorskor får fler kolleger.

Det finns andra åtgärder, säger han, som snabbare kan öka antalet barnmorskor inom ramen för de man redan har. Som att fördela arbetsuppgifter efter kompetens. Han ger exempel på en genomförd åtgärd där det numer är en undersköterska som är mottagningssamordnare i stället för en barnmorska.

När det gäller den sänkta ersättningen för extrainhopp så är det inte regionstyrelsen som tagit det konkreta beslutet. 

– Vi har beslutat om de ekonomiska ramarna och gett regiondirektören ett uppdrag att se över de ersättningar som ska gälla i sommar, säger han.

Men han vet om att ersättningarna för extrainhopp har sänkts och att det beror på att man återgått till nivåer man hade före pandemin. 

Han är också medveten om att andra regioner erbjuder mer pengar, men säger att han tror att regionen har hamnat på rätt nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!