Politiker: "Olyckligt att det har dragit ut på tiden"

Upphandlingen överklagades och nu kan inte Region Östergötland skriva avtal som rör vuxenpsykiatriska vården i regionen. Men Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, räknar med att den juridiska tvisten blir löst inom kort.

Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden är inte orolig för förändringarna som sker inom vuxenpsykiatrin.

Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden är inte orolig för förändringarna som sker inom vuxenpsykiatrin.

Foto: Annica Hesser, Julia Djerf

Östergötland2021-03-20 07:00

Vi fortsätter vår rapportering om den stora omorganisationen som pågår inom den vuxenpsykiatriska öppenvården i regionen.  Vi har tidigare berättat om upphandlingen som blev överklagad och som nu hindrar Region Östergötland från att skriva avtal med privata vårdaktörer som skulle avlasta den offentliga vården när vårdvalet upphör 31 maj.

Men fakta är att drygt 3 600 patienter ska slussas över från privata vårdaktörer till regionens vuxenpsykiatri under de kommande sex månaderna. Av dem ska 3 000 slussas över innan 31 maj.

Vi har tidigare berättat om psykologer som känner en stor oro för att vissa patienter kommer slussas över till ett system om inte klarar av det utökade uppdraget. Men hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Torbjörn Holmqvist (S) är inte orolig.

– Det görs flera saker samtidigt. Psykiatrin står inför stora utmaningar och det krävs en kraftsamling för att möta framtidens behov av vård, säger han.

För att rigga regionens egen vuxenpsykiatri har hälso- och sjukvårdsnämnden satsat totalt 70 miljoner kronor. Av dem ska 20 miljoner ska förstärka omställningen till nära vård och ska bidra till att skapa jämlik vård i länet. 50 miljoner omfördelas i och med att vårdvalet upphör och tas från privata vårdgivare till den regiondrivna verksamheten.

En upphandling av vård skulle dessutom ge östgötarna fortsatt möjlighet att välja privata vårdgivare för att få öppenvård och viss samtalsbehandling (vid depression och ångest). Men som vi i ett flertal artiklar har berättat har upphandlingen överklagats och Region Östergötland får därför inte skriva några avtal. Det innebär att de samtalsmottagningar som skulle avlasta den offentliga sjukvården när den får över tusentals patienter från de privata vårdgivarna inte kan startas.

– Vi gjorde bedömningen att den rättsliga processen skulle gå snabbare än den har gjort. Den har dragit ut väldigt mycket på tiden vilket är olyckligt. När vi insåg att det skulle dröja ännu längre beslutade vi om att förlänga vårdvalet till 30 november, säger Torbjörn Holmqvist.

undefined
Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden är inte orolig för förändringarna som sker inom vuxenpsykiatrin i Östergötland.

Men Capio som i dag har avtal fram till 31 maj stänger ned sin verksamhet och ska därför ha slussat över 2600 patienter till dess. Psykiatripartners som vann upphandlingen fortsätter på vårdvalet ett par månader men ska slussa över 500 patienter till regionen under våren och ytterligare 500 då de får ett nedbantat uppdrag i det nya avtalet de får genom upphandlingen.

Är det en rimlig tidsplan?

– Ja, det är den signalen vi har fått att man ska klara det i verksamheterna. Jag tror att det är rimligt. Det är självklart tufft och man har nu skickat ut brev till patienterna för att man ska kunna få ett bra övertagande av vården. Behandlingsplanerna ska fortsätta i den regiondrivna vården för de patienter som kommer att gå över. Vi kommer fortfarande ha kvar Psykiatripartners och deras patienter.

De kommer att få ett nedbantat uppdrag samtidigt som de ska kunna ta emot nya patienter, hur ska den ekvationen gå ihop?

– Det är därför att vi förstärker den regiondrivna vården att erbjuda  nya patienter som kommer in att gå över till den regiondrivna verksamheten.

Vilka patienter kommer att få flytta över, hur ska de väljas ut?

– Den kunskapen har inte jag, det jobbar man med i verksamheterna. Vi är överens med de privata vårdgivarna att de patienter som i dag har privat leverantör och flyttas över till regionen ska få samma vård som man fick hos de privata.

Den juridiska processen kan ju pågå länge om någon överklagar, är du orolig?

– Jag räknar med att man kommer göra en rättslig process och att vi kan skriva avtal inom en närtid.

undefined
Ett nytt psykiatricentrum och ett nytt psykiatrihus ska skapa basen för en samlad och mer jämlik vård inom den specialistpsykiatriska vården i Östergötland.

Samtalsmottagningarna skulle avlasta men får inte starta, betyder det att den offentliga vården blir mer belastad än det var tänkt från början?

– Alla förskjutningar som sker i det här fallet gör att det vi ville få igång inte kommer att starta. Samtalsmottagning finns också i den regiondrivna vården men det vi ville var att vi skulle få flera som kan ge samtalsbehandling inom depression- och ångestområdet.

Ni fortsatte processen trots en överklagan, var det så smart?

– Vi har bedömt att vi kunde göra det. Och vad skulle alternativet vara? Avbryta allt och låta regionen ta hand om all psykiatri och inte ha några privata aktörer. Det var inte aktuellt och den bedömning som gjordes var att gå vidare som vi har gjort. 

Den som har överklagat anser det, varför kan man inte göra så?

– Det finns många viljor och synpunkter på hur vården ska bedrivas både inom professionen och inom de politiska partierna. Det handlar om att skapa en så bred enighet som möjligt och kontinuitet hur vården ska bedrivas i framtiden.

Är du orolig för att det ska bli ännu längre vårdköer?

– Nej, den risken ser jag faktiskt inte genom den kraftsamling vi gör med den regiondrivna verksamheten genom att föra över 70 miljoner kronor för att möta behoven. Och den kontakt vi har med verksamheten säger att man räknar med att kunna klara av det här på ett bra sätt.

Det har varit en stor personalomsättning inom regionens psykiatri, ser du någon risk för att det blir personalbrist?

– Den regiondrivna verksamheten har gjort bedömningar att man kommer kunna tillgodose behoven. Det finns alltid en risk med köer men i framtiden tror jag att det här ska stärka psykiatrin, få ner köer och kunna möta behoven hos de svårast sjuka patienterna.

Regionens egna sammanställningar visar att fler har fått vård och att vårdköerna har kortats under vårdvalet, varför vill ni att det upphör?

– Den privata vården fördubblades på ett par år. Vi och Stockholm var de som hade högst andel privat psykiatri i hela landet. Det försvårar för den regiondrivna vården att anpassa verksamheten i och med att man har sista-linjen-ansvaret. Genom en upphandling får man en fast ram, man vet hur mycket patienter som de privata vårdgivarna ska ha vilket ger bättre planeringsförutsättningar för den regiondrivna vården. 

Ser du några risker för patientsäkerheten, det är en skör patientgrupp med stort behov av kontinuitet?

– Det är därför det är så viktigt att man har en bra dialog mellan parterna vilket jag har fått signal om att man har, både med dem privata som finns kvar och de aktörer som avslutar sin verksamhet så att man får så bra vårdöverföring som möjligt. Jag tror att man kommer att reda ut det här på ett bra sätt.

Vad handlar det om?

Region Östergötland har upphandlat vuxenpsykiatrisk öppenvård. Men upphandlingen överklagades. Tvisten gör att regionen inte kan skriva avtal med privata vårdgivare som bland annat skulle avlasta regionens vuxenpsykiatri när vårdvalet löper ut 31 maj 2021.

Totalt ska 3 600 patienter slussas över till regionen det kommande halvåret. Innan 31/5 ska 2 600 från Capio ha flyttats över samt 500 från Psykiatripartners. Den 30/11 ska ytterligare 500 patienter från Psykiatripartners ha överförts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!