Politiker debatterade ögonvård: "Inte rättvist"

Livet är inte rättvist konstaterade Moderaternas ledamot när ögonvården, privata vårdgivare och lika vård för alla diskuterades på torsdagens regionfullmäktige.

Viola Ingvarsson (M) och Emil Broberg (V) diskuterade om regionen skulle medfinansiera ögonoperationer hos privata vårdgivare.

Viola Ingvarsson (M) och Emil Broberg (V) diskuterade om regionen skulle medfinansiera ögonoperationer hos privata vårdgivare.

Foto: Region Östergötland, Bertil Ericson, Annica Hesser

Östergötland2020-09-03 16:00

I en motion har Moderaterna förslagit att Region Östergötland ska medfinansiera en mer avancerad form av lins för patienter som drabbas av grå starr (katarakt). Grå starr den vanligaste ögonsjukdomen som ger sämre syn och drabbar ungefär 80 procent av personer över 75 år, enligt S:t Eriks Ögonsjukhus.

Inom ögonvården har olika typer av linser utvecklats, men i Östergötland kan patienterna bara få en standardlins. Det gör att personen även kan behöva ha glasögon. I andra regioner, däribland Jönköping kan patienter via privata vårdgivare erbjudas en mer avancerad lins (premiumlins). Den ska ge ännu bättre syn och patienten och patienten kan slippa glasögon. Förslaget handlar om att Region Östergötland ska erbjuda den typen av operationer och ta en del av kostnaden.

Viola Ingvarsson (M) som försvarade motionen i regionfullmäktige på onsdagen.

– Jag förstår att det krävs ögonläkare och att det är en brist här, men en lösning kan vara att erbjuda den här genom privata aktörer så som Jönköping har gjort. Och man har faktiskt ett samarbete redan med Capio i Motala.

Hon påpekade att det dock inte gäller alla patienter med grå starr.

Vänsterpartiets gruppledare i Region Östergötland Emil Broberg framförde partiets principiella motstånd mot privatiseringar. Han ansåg också att det är professionen som ska avgöra vilka linser som bäst hjälper patienter.

– I hälso- och sjukvården har vi i Sverige har vi hållit en ganska noga princip att lika vård ska gälla inom den offentliga vården, sade han.  

Viola Ingvarsson replikerade:

– Det blir inte sämre för andra patienter bara för att man gör det bättre för någon som är beredd att betala kostnaden för det.

Emil Broberg påpekade att det är tydligt att valfriheten ska gälla dem som har råd för det.

– Jag vidhåller att livet är inte rättvist trots allt och så länge man inte gör det sämre för någon annan så står jag vill stå för min synpunkt, sade Viola Ingvarsson.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Torbjörn Holmqvist (S) yrkade precis som V på avslag och hänvisade främst till den ekonomiska situationen och de tidigare satsningar som redan gjorts i ögonvården.

Sverigedemokraterna var i grunden positiva till förslaget men yrkade trots det på avslag och ansåg att det behövs en konsekvensanalys innan man tar beslut. Motionen avslogs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!