Efter ändrade riktlinjer är det nu i stort sett lika vanligt att en polis agerar förundersökningsledare i fall gällande våld i offentlig miljö, som att en åklagare gör det. Under perioden 2008 till 2012 ökade polisens andel av utredningsansvaret från 30 procent till 48 procent.
Denna förändring har dock haft negativa konsekvenser. Under samma period ses en 25-procentig minskning av antalet positiva lagföringsbeslut, det vill säga anmälningar som leder till åtal, åtalsunderlåtelse eller strafföreläggande.
Erfarenhet och kompetensEnligt rapporten kan det finnas flera förklaringar till detta. En tänkbar anledning är att åklagare har en högre juridisk kompetens och erfarenhet. En annan är att få polismyndigheter har utbildade förundersökningsledare i tjänst dygnet runt. Det innebär en risk för att viktiga åtgärder kan missas i början av utredningen.
Även polisen i Östergötland har haft en negativ utveckling. Som exempel kan nämnas att bara 56 procent av de anmälda brotten av denna typ i Linköping under 2012 ledde till ett positivt lagföringsbeslut. Men mycket har hunnit hända sedan dess.
– Vi uppmärksammade det här tidigt och vidtog en massa åtgärder. Under förra året var andelen positiva lagföringsbeslut i Östergötland uppe på 74 procent, vilket är väldigt bra nationell sett, säger Conny Dahl, biträdande operativ chef vid polisen i Östergötland.
Olika uppfattningarHan berättar att polismyndigheten och åklagarmyndigheten under en period haft olika uppfattning om vad som är tillräckliga skäl för åtal. Det resulterade i att polisen i Östergötland överlämnade ett stort antal ärenden med bristfälligt underlag.
– I slutänden är det åklagaren som ska gå upp i rätten och hävda att någon gjort sig skyldig till brott. Då är det rimligt att man har samsyn. Därför har vi förbättrat dialogen och kompetensöverföringen. Vi får återkoppling på alla ärenden, så att vi vet vad som behöver förbättras, säger Conny Dahl.
Även när det gäller arbetstiderna har mycket förändrats. Enligt Conny Dahl finns det en förundersökningsledare på plats i stort sett dygnet runt, sju dagar i veckan.
Utbildningsinsatser om vikten av tidiga insatser på brottsplatsen har också gett resultat menar han.
Förebyggande arbeteEn annan viktig pusselbit för att vända trenden är det ihärdiga arbetet med att förebygga våldsbrott. Som att placera ut mer personal i de riskområden som polisen identifierat genom analyser. Även samverkan med kommun och privata aktörer har haft positiva effekter.
– Under 2013 var det ungefär 250 färre brott av den här typen i länet, jämfört med året innan. Förutom att det besparar en massa människor onödigt lidande, innebär det att vi kan lägga mer tid på att göra riktigt bra utredningar, säger Conny Dahl.