Antalet rapporterade stölder av inbyggda GPS:er, airbags, rattar, strålkastare av typen xenon och katalysatorer ökade i landet med 3,8 procent under 2020, jämfört med året innan.
Det visar branschorganisationen Larmtjänsts rapport.*
– Stölderna av katalysatorer ökade med 4 000 procent i landet ifjol. Gärningsmännen är ute efter ädelmetallerna som kan utvinnas, säger Eva Johansson, analytiker på brottssamordningen med fokus på internationella brottsnätverk.
I Östergötland noterades 201 bildelsstölder under 2020. I 146 av de fallen stals katalysatorn, enligt Larmtjänst.
BMW är fortsatt hårt drabbade av stölder följt av Mercedes-Benz och Volvo. Men när det gäller stölder av katalysatorer riktar gärningsmännen vanligtvis in sig på Toyota Prius från början av 2000-talet.
– Det är en kombination av mycket och ren ädelmetall som gör äldre modeller attraktiva att stjäla.
Det är både lokala förmågor och internationella stöldligor som utför stölderna.
– Brottsnätverken är ofta inne i Sverige under en period och letar efter bilar. De är effektiva. Ofta plockar de några bilar per natt och förvarar godset någonstans för att sedan skeppa ut det ur landet.
Det mesta av bildelarna säljs i Litauen, Rumänien och Polen.
Varför är dessa ärenden svårutredda?
– Det handlar om en kort tid som de kör runt med det stulna godset. Och de har handskar och lämnar inte mycket spår. Det gäller att ta dem på bar gärning, säger Eva Johansson.
Under andra kvartalet av 2020 minskade bildelstölderna, vilket sannolikt beror på att Corona-pandemin begränsade de internationella stöldligornas möjligheter att röra sig över gränserna.
Under andra halvåret 2020 började stölderna åter öka.
Sett ur ett längre perspektiv har dock stölderna ur och från motorfordon minskat i Sverige med 35 procent jämfört med 2010, enligt statistik från BRÅ (2019).
Men på brottsamordningen har man ständigt att göra.
– Bildelsstölder sker regelbundet. I snitt får vi in 15 ärenden per vecka i polisområde Östergötland, säger Eva Johnsson.
I nuläget arbetar polisen med 33 pågående ärenden i Östergötland. Flera personer är efterlysta för några av de air-bag-stölder som skedde i höstas.
2019 klarades endast en procent av alla bildelsbrott upp i Sverige, enligt BRÅ.
Men Joakim Wallberg – inspektör på brottsamordningen som arbetar med att hitta mönster och ärendesamordning av stölder – uppmanar bilägare att anmäla stölder även om uppklaringsprocenten är låg.
– Att ett ärende är nedlagt betyder inte att vi har glömt bort det. Utan det innebär att det inte finns mer att gå på i just det fallet, men ärendet ingår i vårt pussel som vi lägger.
Vissa nedlagda fall återupptas efter en tid.
– Om vi hittar gods eller får träff på DNA återupptar vi ärendet. Det kan ju vara så att vi inte tidigare fått träff på DNA, men att det plötsligt kommer in en träff från Schweiz eller Tyskland.
Eva Johansson:
– Det är svårt för oss att arbeta brottsförebyggande i de här ärendena. Kan man låsa in sin bil så gör det. De extra minuterna det tar att göra det är värdefulla.
* Statistiken bygger på uppgifter från svenska bilverkstäder. Anmälningarna hos polisen är troligtvis fler. Enligt Larmtjänsts jämförelse täcker statistiken ungefär 90 procent av de polisanmälda brotten. Skillnaden antas bero på att många av de drabbade bilarna är av äldre årsmodell där det inte har varit värt att reparera bilen, varför bilen i stället skrotas.