Förra året slutade 949 poliser sin tjänstgöring som polis. 409 var 60 år eller yngre. 199 av dem var under 40 år. Det visar Polisförbundets rapport "Högre lön - en samhällsfråga". Det finns inga specifika siffror för Östergötland eftersom de som svarat i enkäten har varit anonyma. Rapporten visar också att sex av tio poliser ser sig om efter andra jobb.
– Polisen i vår region har en hög arbetsbelastning. Många känner att de inte räcker till och värderas inte rätt. Alternativen verkar därför ofta mycket mer lockande, säger Kerstin Sjöberg, ordförande för Polisförbundet i förbundsregion Öst.
I rapporten säger nio av tio av poliserna som besvarat enkäten att lönen är en av de fyra viktigaste faktorerna för att de ska stanna kvar i yrket. 64 procent anger fler poliser, 38 procent bättre arbetstider och 28 procent tydligare och mer tillgänglig arbetsledning. I dag ligger ingångslönen på i snitt 25 000 kronor i månaden. Medelgrundlönen för en polis är enligt Polisförbundet 31 200 kronor (2016).
– Det är tydligt att många inte tycker att de har det värde de borde ha. Att vara polis måste belönas högre. Annars finns risk att fler fortsätta att hoppa av, säger Kerstin Sjöberg.
Nyligen inleddes en nationell satsning med att återanställa poliser som lämnat yrket. Tanken var att locka tillbaka kompetens som lämnat myndigheten. Men enligt Kerstin Sjöberg har inte den här satsningen varit särskilt framgångsrik.
– Hittills har inte så många sökt sig tillbaka som arbetsgivaren hoppades på. Troligen är anledningen lönen, men andra viktiga orsaker är arbetstider och större möjligheter att få göra ett bra jobb. säger hon.
Hon får stöd för sina tankar i Polisförbundets rapport. Flera av de fritextsvar som skrivits i rapporten ger samma bild. Så här skriver en polis som svarat: "Får poliser anständigt betalt kommer fler att söka, fler att stanna kvar i yrket och färre kommer att sluta. En effekt blir då att resten faller på plats gällande mindre övertid, minskad arbetsbörda, större chans till ledighet och så vidare".
– Det som gäller nu är att löneutvecklingen måste bli mycket bättre. Vi sitter i förhandlingar. Vi hoppas mycket på dessa, säger Kerstin Sjöberg.
Vi har sökt regionpolischef Ulrika Herbst för en kommentar till fackförbundets rapport. Men hon har inte återkommit till oss.