De nu dömda männen hann resa ut ur Sverige innan polisen lyckades gripa dem – men återkom till Sverige kort därpå och då slog polisen till.
– Vi är övertygade om att de återvände till Sverige för att fortsätta begå brott, säger Anders Larsson, chef för polisens specialgrupp mot seriebrott mot äldre personer, kallad Circa.
Femton personer, de flesta äldre kvinnor, blev offer för stölder och bedrägerier innan polisen fick stopp på männen. Både kvinnor som bor i Östergötland, och några som bytte tåg i Linköping och Mjölby och utsattes för brott på järnvägsstationerna. Männen stal plånböcker medan kvinnorna handlade eller” hjälpte” dem att bära bagage när de skulle gå ombord på tåg, och stal när de var ouppmärksamma.
Polisens Anders Larsson konstaterar att männen är skickliga brottslingar:
– Man ser till exempel på övervakningsfilm från stationen i Linköping hur de rör sig runt sitt offer, de har med rekvisita, som vi säger, resväskor som om de också skulle resa. Men den som ska ta plånboken har ingen väska. De täcker varandra. De är väldigt skickliga och spelar teater, säger Anders Larsson.
Det är den 16 januari 2021 när Unity Lines färja från polska Swinoujscie anländer till Ystad. Bland resenärerna finns fyra polska män. De beger sig mot Östergötland och hyser in sig på vandrarhemmet i Ljungsbro. De närmsta dagarna utsätts kvinnor som bor i Östergötland, eller reser genom länet, för plånboksstölder och bedrägerier när männen tar ut kontanter från deras konton. I butiker och kaféer spanar männen stående bakom kvinnorna i kassakön, för att se vilken kod de slår in, sedan stjäls plånböckerna. I andra fall chansar männen på koder.
De lyckas också stjäla kontanter. Den 26 januari, på Ica i Mjölby, blir en 78-kvinna bestulen på sin plånbok. I plånboken hade hon 1 500 kronor i kontanter, och bankkort. När hon ringer för att spärra kortet berättar banken att någon försökt ta ut pengar.
Männen rör sig runt i Östergötland. På ett hotell i Finspång förstör de rummet genom att röka i det och spilla vin på väggarna. När de blir tillsagda blir en av männen våldsam och slår hotellägaren. I Skänninge struntar männen i att betala hyra för sin stuga. De bor kvar flera nätter och drar sedan därifrån en natt utan att betala, och stjäl sängkläder.
Under februari fortsätter stöldvågen. Ett flertal kvinnor drabbas, däribland Birgitta Wäster från Linköping, vars väninna dock lyckas fånga en av tjuvarna på bild (se artikel här intill).
De fyra männen fångas på flertalet övervakningskameror i butiker och tågstationer. Ställena där de hyr rum gör polisanmälningar och kan ge signalement.
– Vi fick rätt snart fram identiteter på männen tack vare samarbete med andra länder, säger Anders Larsson.
I början av mars är polisen nära att gripa männen. Men de hinner ta sig ombord på färjan till Polen. Polisen efterlyser männen – och när de kort därpå återvänder med färjan till Sverige grips de i Malmö.
– Nu när pandemin lättar och folk kan resa lättare, så är vår bedömning att de internationella brottsnätverken kommer att öka sin närvaro i Sverige, säger Anders Larsson. Han uppger att de internationella ligorna kommer från olika europeiska länder, företrädesvis fattiga.
I en omfattande brottsutredning åtalades och dömdes två av männen vid Linköpings tingsrätt nyligen. Båda döms till flera års fängelsestraff och även utvisning – vilket inte var självklart eftersom männen är EU-medborgare och egentligen har rätt att röra sig fritt inom unionen. Men deras brottslighet utgör fara för andra enligt domstolen.
Anders Larsson uppmanar människor att vara mer vaksamma när de rör sig ute. Sverige är ett attraktivt land för internationella stöldligor, beskriver han:
– Det är en relativt liten risk att bli upptäckta. De kan få ut höga brottsvinster här. Många äldre i Sverige, som de specialiserar sig på, har ganska ofta mycket pengar på sina konton, och även värdesaker som smycken.
Tror du det har en avskräckande effekt på andra kriminella att polisen lyckas gripa några, som i det här fallet, och att de blir straffade?
– Ja, ryktet sprider sig att polisen agerar tidigt och kan avslöja dem. Men det gäller att man jobbar så här i ännu större utsträckning.
Männen har överklagat till hovrätten.