Polisen varnar: Stölder av båtmotorer ökar i länet

Om du inte har fått upp din båt än kan det vara dags att snabba på. Polisen har nämligen sett ett ökat antal båtmotorstölder i Östergötland under den senaste tiden och uppmanar nu båtägare att vara uppmärksamma.


Båtmotorer är åtråvärda och en ökning av antalet stölder har noterats av polisen i region Öst under oktober månad.

Båtmotorer är åtråvärda och en ökning av antalet stölder har noterats av polisen i region Öst under oktober månad.

Foto: Maria Hedenlund

Östergötland2021-11-02 14:15

– Stölderna ökar alltid i oktober, då det är färre båtägare som rör sig i de här områdena och innan de har hunnit få upp sina båtar, säger Peter Wallerström, inspektör och analytiker på Regionala brottssamordningen i region öst.

Färska siffror från region öst visar att 14 motorer anmäldes stulna i augusti, i september var de 15, och i oktober ökade antalet till 23. 

– Stölderna har utförs längs med hela kusten, från Söderköping ner mot Gryt. Men även vid Vikbolandet och upp mot Sörmland och Trosa, tillägger Peter Wallerström.

undefined
Båtmotorer är åtråvärda och en ökning av antalet stölder har noterats av polisen i region Öst under oktober månad.

I flera fall har polisen hittat båtarna flytande, utan förtöjning och med stulen motor. Och man utesluter inte att tjuvarna kommit sjövägen i vissa fall.

– De som utför stölderna är såväl organiserade ligor, som säljer vidare utomlands, som mer lokala gärningsmän. Det gör det tyvärr ganska svårt att få tag i dem, man vet inte riktigt vad man ska rikta in sig på. De gånger som tjuvarna hittas kan vara när de fastnar i en poliskontroll med båtmotorn i bilen, fortsätter han.

Polisen uppmanar nu alla båtägare att vara extra uppmärksamma om de ser okända fordon i anslutning till hamnar. De uppmanas också att märka upp motorn på ett bra sätt, både med dold och synlig märkning, där rådet är att hellre rista in personnummer än ett namn.

– Sedan finns möjlighet att montera ett GPS-system på motorn. Tyvärr finns det tjuvar som monterar bort dem, men det är ändå en väldigt bra åtgärd, även om det kostar en del, konstaterar Peter Wallerström.

Bland övriga tips som polisen föreslår finns rådet att försvåra för tjuven genom att ha båten på land och att ha bra belysning i anslutning till den, eftersom de flesta stölder sker när det är mörkt. 

Man betonar också vikten av att hålla koll på varandras båtar. Genom den samverkan kan man hjälpa varandra med att se till att lamporna tänds vid olika tider, hålla båten ren och snygg från fågelspill, fälla ner eller öppna kapellet då och då, sätta upp flaggan, hänga ut en handduk – att helt enkelt få båten att se bebodd ut.

Stölder av hela båtar då hur vanligt är det?

– Det händer väl, men det är inte så vanligt att hela båtar försvinner. Det blir ju mer tydligt och svårare att få med sig.  Det är främst motorerna som stjäls, svarar Peter Wallerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!