Polisen varnar för ny bedrägeriform

Med erbjudande om sänkta avgifter lurar bedragarna sina offer att logga in på bank-id – och tömmer kontot.

Bedragarna använder sig av bank-id för att komma åt pengarna.

Bedragarna använder sig av bank-id för att komma åt pengarna.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Östergötland2018-07-04 08:00

Polisen går nu ut med en varning för den senaste vågen av bedrägerier som sköljer över landet. Den senaste tiden har det kommit in ett stort antal anmälningar från personer som blivit lurade. De har blivit uppringda av någon som utger sig vara från det telefonbolag den uppringde är kund hos. Med ett erbjudande om att få sänkt avgift om "kunden" byter till e-faktura får de sedan offret att logga in på sitt bank-id. När det är gjort får bedragaren tillgång till bankkontot och kan tömma det på pengar.

– De är enormt trevliga och vältaliga och det de säger låter väldigt bra och lockande, säger Camilla Thorström, gruppchef för polisen i Linköping.

Hon uppmanar människor att aldrig lämna ut några bankuppgifter till någon som ringer eller kontaktar en på något annat sätt.

– Motring eller kolla på något annat sätt upp med det aktuella bolaget om de verkligen har en sådan här kampanj.

Enligt polisen finns det ingen specifik målgrupp som bedragarna riktar in sig på men att medelålders och äldre oftare drabbas.

– Det är personer som kanske förväntas ha pengar på kontot och som kanske inte är så vana med dessa tekniska lösningar, säger Camilla Thorström.

Vad ska man göra om man blir lurad?

– Det allra första man ska göra är att kontakta sin bank och spärra kontona för att förhoppningsvisa stoppa bedragarna från att komma åt pengarna. Tyvärr kan de vara väldigt snabba och det är inte alltid som det går att stoppa i tid. Sedan ska man alltid polisanmäla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!