Det säger Åsa Willsund, utredare på polisens bedrägeriavdelning i Östergötland.
– Kriminella som är kopplade till grov organiserad brottslighet överför pengar från brottslighet till ungdomarnas bankkonton eller swishar pengarna. Sedan uppmanas ungdomarna att ta ut pengarna i bankomat eller att swisha/överföra pengarna vidare. Ofta får ungdomarna behålla en liten del av pengarna som "tack" för hjälpen, berättar Åsa Willsund.
Är ungdomarna medvetna om vad som händer?
– Många ungdomar är inte alls medvetna om sin roll i brottet. Ungdomarna förstår ofta inte att de personerna har lurat de äldre på pengar som sedan swishas till dem. På det sättet dras ungdomarna in i kriminalitet vilket kan ha stora konsekvenser för dem själva, men även för deras föräldrar och hela samhället.
Hur vanligt är det?
– Det är väldigt vanligt. Och för majoriteten av dessa ungdomar är det första brottet.
Inblandning i den här sortens brott kan också leda till indraget Bank-ID, nedstängda bankkonton och svårigheter att öppna nya bankkonton, svårigheter att öppna mobilabonnemang eller att ta lån och stängd swish-tjänst. Ungdomar som är straffmyndiga kan bli dömda för penningtvättsbrott och hamna i belastningsregistret. Vårdnadshavare riskerar också att få betala skadestånd och bli ersättningsskyldiga för beloppet som har kommit in på bankkontot.
Polisen uppmanar vårdnadshavare att prata med sina barn om risken och konsekvenserna av att bli indragen i penningtvättsbrott.
– Man ska höra av sig till polisen om någon för över pengar på ens konto och ber att överföra det vidare, säger Willsund.
För att nå ut med informationen till så många ungdomar och vårdnadshavare som möjligt har polisen bett både kommunala och privata skolor i Linköping och Norrköping om hjälp.
– Vi i Linköpings kommun har fått ett mejl från polisen om penningstvättsbrott och vi har skickat det vidare till alla rektorer på kommunala grundskolor och gymnasieskolor. Vi utgår från att rektorerna har skickat det vidare till vårdnadshavarna. Vill polisen ha hjälp så ska vi hjälpa, säger Jens Eriksson, kommunens säkerhetssamordnare.
Redaktionen har också pratat med en rektor på en privat gymnasieskola i Linköping.
– Vi har blivit uppringda av polisen och ombedda att hjälpa till. Vi samarbetar med polisen och det är viktigt att informationen kommer fram, säger rektorn.