Polisen ska skydda sig mot smittan - med militär mask

Ovaccinerade och fram tills nu utan krav på munskydd. Så har många poliser jobbat under pandemin, trots tät kontakt med allmänheten. "Nu har flera kollegor blivit sjuka och andra sitter i karantän" uppger en Norrköpingspolis vi pratat med.

Polisen kommer framöver att använda sig av en militär skyddsmask i kontakt med allmänheten, som här i samband med en demonstration i Stockholm. Det är inte någon av poliserna på bilden som medverkar i vår artikel.

Polisen kommer framöver att använda sig av en militär skyddsmask i kontakt med allmänheten, som här i samband med en demonstration i Stockholm. Det är inte någon av poliserna på bilden som medverkar i vår artikel.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Östergötland2021-05-03 20:30

– Det känns så märkligt att vi inte prioriterats för vaccination. Vi har verkligen inte alltid möjlighet att hålla avstånd, säger polisen, som vill vara anonym.

Och konsekvenserna är tydliga, menar personen, och berättar om en så kallad handräckning nyligen. En kvinna behövde hjälp av polis att komma till sjukhus.

– Där konstaterades också att hon hade corona. Polisen som följt med sitter nu i karantän. Och i och med att flera poliser också är sjuka nu har det varit svårt att fylla arbetspassen. Vi är flera som fått sms om att både jobba extra kväll och natt, säger polisen.

Enligt personen har uppmaningen fram tills nu varit att polisen inte heller ska bära munskydd mer än i de situationer där de bedömer att det behövs. 

– Vi ska gärna inte täcka ansiktet, i vår roll är det viktigt att visa ansiktsuttryck.

Men i fredags kom skärpta direktiv, i och med Region Östergötlands uppmaning till "personlig lockdown".

– Nu ska vi bära skyddsmask vid möte med allmänheten, och då handlar det om skyddmask 90, en militär mask. Tyvärr tror jag att folk kan bli rädda när de möter oss med den, säger polisen.

Är du rädd för att bli smittad?

– Ja, under senaste tiden har jag varit rädd.

Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud, Polisförbundet, känner väl igen oron från medlemmarna.

– Polisen är tyvärr inte prioriterad grupp när det gäller vaccinationer. Vi har drivit den här frågan mot Folkhälsomyndigheten, både fackligt och från arbetsgivarens sida, Polismyndigheten. För vi är en utsatt yrkesgrupp i en pandemi som är dödlig, säger han.

Samtidigt understryker Patrik Danielsson att man från förbundets sida inte vill skapa en debatt om vilka grupper som är mer viktiga än andra.

– Jag kan bara konstatera att våra medlemmar borde vara en av de prioriterade grupperna med tanke på den spännvidd som finns i det som de utför. De har väldigt ofta kontakt med sjukvården, de möter också många äldre i olika sammanhang. Varje dag sker också ingripanden och förhör, säger han och tillägger:

– Vi har ju inte heller något val att kunna jobba på distans.

Patrik Danielsson säger att frågan om skyddsutrustning också diskuterats, men här är man inte lika enig med arbetsgivaren som i vaccinationsfrågan.

– Arbetsgivaren förespråkar skyddsmask 90, ett militärt skydd. Men det finns även ett framtaget coronakit med skydd som är enklare att hantera. En del inom polisområdet anser att det bara är den militära utrustningen som ska användas, vilket inte är lämpligt i alla situationer, säger han.

Så går frågan till Folkhälsomyndigheten om hur man resonerat kring vilka grupper som ska prioriteras när det gäller vaccinationer. Myndigheten hänvisade till fredagens presskonferens, där frågan kom upp.

Generaldirektör Johan Carlson var tydlig.

– Grunden i prioriteringarbetet är att ge förtur till dem som riskerar allvarlig sjukdom och död. Och det gör vi genom att ge det till de allra äldsta.

Han påpekade också att man parallellt sett vikten av att även prioritera sjukvårdspersonal för att kunna upprätthålla vården.

– I övrigt skulle det vara svårt att mejsla ut lärare och poliser och andra grupper i samhällsviktig verksamhet. Det är bättre att vi, nu när vi kommer in i fas 4, gör en bred satsning så att det här går så fort som möjligt, tillade han.

Sprids genom droppsmitta

Spridning av covid-19 sker främst vid nära kontakter genom så kallad droppsmitta. När en infekterad person nyser, hostar, pratar eller andas ut sprids små droppar till omgivningen. Smittan kan ta sig in i kroppen både genom inandning eller genom att man rör med orena händer i ögon eller på slemhinnor i näsa och mun.

Om man haft kontakt med en person med covid-19, men själv känner sig frisk, bör man under 14 dagar därefter träffa så få personer som möjligt och då hålla avstånd, helst två meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!