Juldagskvällen- och natten innebär traditionsenligt mer jobb för polisen.
– Ja, erfarenhetsmässigt är det så. Det är många som går ut på krogen och i kombination med alkohol så ökar risken för brott, säger Monica Bergström, presstalesperson polisregion Öst.
Har ni fler poliser i arbete på juldagen än normalt?
– Vi har extra resurser inne i alla städer i Östergötland plus Södermanland och Jönköping. Men det är ingen kommendering på så sätt att vi har massa människor avsatta för att vara utanför krogar. När det rör sig om tillfällen då det är mycket alkohol med i bilden, då ser polisen till att bemanna upp, förklarar Monica Bergström.
Vilken typ av brott är det mest vanliga på juldagskvällen- och natten?
– Fylleri och misshandel. Polisen får mer att göra än en vanlig helgkväll.
Eleonor Léone är en av fyra arrangörer till kanske den största hemvändarfesten i länet. Cirka 3 000 gäster väntas komma till juldagsfesten - Palace i De Geerhallen i Norrköping.
– I år det tioårsjubileum. Det var Alexander Andrén som startade konceptet efter att Palace stängde. Alexander finns fortfarande med i arrangörsstaben. Jag har varit med och arrangerat de senaste fem åren, berättar Eleonor.
Hon säger att det inte brukar hända några allvarligare incidenter.
– Under de åren jag varit med har det inte inträffat någon skandal. Det brukar handla om borttappade jackor och liknande.
Arrangören har ändå utökat säkerheten i år.
– Vi har fler vakter än tidigare, polisen kommer också vara på plats och kontrollera läget. Vi har minskat ytan att vara på, förut har vi använt oss av tre plan nu kör vi på två plan. Det gör att det blir lättare att överblicka vad som händer. Vi har också minskat antalet drinkbord och utökat antalet sittplatser, förklarar Eleonor.
Varför gör ni allt detta?
– Det har varit en del oroligheter i stan och vi vill förstås att våra gäster ska känna sig trygga. Det ska märkas och kännas att det är tryggt och lugnt, säger Eleonor Léone.