Polisen: Larm behöver inte skydda mot inbrott

Nu är höstmörkret här. Och det kan göra det enklare för inbrottstjuvar att ta sig in i din bostad.

Bilden är en arkivbild.

Bilden är en arkivbild.

Foto: Peter Jigerström

Östergötland2016-11-02 16:00

Enligt statistik som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har redovisat är vecka 44, nuvarande vecka, en av de mest inbrottsdrabbade veckorna på året. Deras statistik visar också på att november och december är månader då bostadsinbrotten ökar markant. Polisen i Östergötland kan dock inte se samma siffror i statistiken.

– Nej, det är inget som jag direkt känner igen och tittar man bakåt de tre senaste åren så har det varit en ganska konstant siffra kring bostadsinbrotten. Det är klart att man kan tänka sig att det kan öka lite just för att det blir mörkare men det är inget jag direkt kan se, säger Björn Goding, utredningsbefäl vid polisen i Linköping.

Bostadsinbrott är svåruppklarade. Oftast finns det inga spår kvar på platsen och få vittnesuppgifter. Då och nu rapporteras det om "ligor" som bevakar bostadsområden, lägger stenar på brevlådor och gör inbrott i de hus där man märker att ingen är hemma.

– Det är klart att det finns "E4-ligor" och de kör på tills de åker fast. Men oftast så är det personer som säljer stöldgodset vidare för att finansiera sitt eget missbruk. Ibland kan vi få fatt i godset via Blocket eller liknande, men då kan man oftast bara lagföra dem för häleri, säger Björn Goding.

Det är svårt att få tillbaka saker som har blivit stula i ett inbrott. Björn Goding berättar om en specifik inbrottsvåg i ett bostadsområde i Linköping under förra året. Då verkar tjuvarna ha riktat in sig på adresser där de boende haft namn som kan kopplas till ett specifikt land då de "ofta kan tänkas ha mycket guld hemma".

– Det här guldet smälter man ju sedan ner och då kommer vi aldrig få tag på det, säger Björn Goding.

Just guldföremål och smycken är det som tjuvarna helst plockar med sig, saker som är lätta att bära. Tv-apparater och stora datorer lämnar de oftast kvar.

– Det är jättesvårt att skydda sig. Även om man har ett larm så vet tjuvarna att det tar ett antal minuter för larmet att larma, larmcentralen att skicka ut larmet till vaktbolaget och sedan för vaktbolaget att ta sig fram till adressen. Och det enda de behöver är tre–fyra minuter för att leta igenom ett hus, säger Björn Goding.

Björn Goding har dock flera tips på hur man kan försöka förebygga inbrott, hans tips kan du läsa i faktarutan intill.

Fakta

- Prata med dina grannar! Och finns det inte någon grannsamverkan i området, prata med ditt försäkringsbolag så kanske de kan hjälpa till att starta upp något.

- Sätt timer på lamporna så att det ser ut som att någon är hemma hela tiden.

- Plocka undan stöldbegärliga föremål, de behöver inte ligga framme.

- Prata med personerna i din omgivning och ha ögonen öppna.

- Och om man ser något misstänkt - ring polisen direkt så att vi kan komma och kontrollera det hela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om